Gyula

Gyula a Dél-Alföldi régióban, Békés megyében a Fehér Körös bal partján, közvetlen a román határ mellet található, nagy múlttal rendelkező város. A vidéken, az első emberek i. e. mintegy 5000 évvel jelentek meg, az újkőkor idején, ettől fogva viszonylagos állandósággal volt állandó település, melynek folytonosságát réz-, bronz-, és vaskori leletek is bizonyítják. A város neve a történészek szerint kétféle eredetű lehet. Az első eredetelmélet szerint a honfoglaló magyarok katonai vezetőjének, a gyulának a tisztségére utal, a másik elmélet szerint, a Gyula városa helyén álló egykori monostort (Gyulamonostora) egy Gyula nevű főúr alapította, és innen van a város neve. Ez utóbbi az általánosan elfogadott.
Rengeteg látnivaló várja a városba látogatókat. Elsőként említhető a 1400 körül épült várat, mely a török harcokat és megszállást, a világháborúkat is túlélő, Közép-Európa egyetlen épségben megmaradt síkvidéki téglavára. A vár mellett található a csónakázó tó, melyen nyaranta a gyulai várszínház előadásai láthatók, mellette nagy játszótérrel a gyerekek is találnak maguknak elfoglaltságot. A vár közelében található még a várfürdő, mely fedett medencékkel, gyógyvizével várja az ide látogatókat. Innen átsétálhatunk a gyulai Várkertben, ahol Erzsébet királynő, Sziszi mellszobra látható.
A belvárosban járva megtekinthetjük és meg is kóstolhatjuk, a Száz éves cukrászda (az ország második legrégebbi cukrászdájának) remekeit, fagylaltjait, süteményei, Erkel Ferenc szülőházát, a Dürer termet, Kohán képtárat vagy a Ladics Házat. A látnivalókat megtekinthetjük a városnéző nyolckerekű, vagy a kis vonat igénybevételével is. Lehetőség nyílik még csónakázásra az Élővíz-csatornán, lovagolhatunk, halászhatunk, vadászhatunk. Gyula közelében található még golf és gokart pálya is.
Gyula városa mind az aktív, mid a passzív pihenést kedvelőknek kiváló úti cél lehet, történelmi és kulturális felüdülést is nyújtva az idelátogatóknak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Abádszalók

Abádszalók a Tiszát és a Tisza-tó környékét ismerők kedvenc kikapcsolódási és pihenési helye. Egész évben …

1 hozzászólás

  1. Megszépül az Almásy-kastély Gyulán
    http://www.gyulaikastely.hu

Hozzászólás