Kezdőlap / Állatok / Macska / Ha beteg a kis kedvenc

Ha beteg a kis kedvenc

Sok ember szereti a macskákat. És a macskák általában szeretik, ha őket is szeretik. De, mint az emberek, a macskák is néha megbetegszenek. És egyáltalán nem mindegy, hogy azt a betegséget, amit megkapott, meg lehetett-e volna előzni, vagy sem.
Nagyon kell figyelni a kis kedvencre, hogy mit eszik, mivel játszik, merre császkál, milyen a szőre állapota. Ebben a kis írásban pontosan kitérünk, hogy miért fontosak ezek a dolgok.
Először is meg kell említeni, hogy egy egészséges macskának a szőre selymes és csillogó. Teljesen mindegy, hogy rövid vagy hosszú a szőre, a lényeg, hogy csillogjon és selymes legyen. Valamint nagyon jó az étvágya. Amit elé adnak, vagy amit szeret, azt maradéktalanul megeszi. Az orra nedves és hideg. De semmiképpen nem forró és száraz, mert az lázra utal már.
Nem minden cica egyforma, de általában az egészséges cicák elevenek és mozgékonyak. Valamint figyelmesek.
A macskák normális testhőmérséklete 38-39°C körül van. Ha ennél magasabb, például 41°C fölé emelkedik, akkor sürgős kezelést igényel a kis kedvenc. De meg kell jegyezni, hogy hőmérséklet emelkedést okozhat nagy fizikai megterhelés, sokk, hőség, izgatottság, ijedtség is.
Nagyon fontos a macskák pulzusát is figyelni. Nyugalmi állapotban egy egészséges cica pulzusszáma 110-150 között lehetséges. A nyugodtabb macskáké persze kevesebbet mutat. És ne felejtsük el, hogy láz, izgatottság, fizikai terhelés, hőség mind-mind előidézi a pulzusszám emelkedését.
Akinek van cicája, és szereti is, az tudja, hogy mikor, milyen körülmények között hogyan viselkedik. Szóval ismeri már kis kedvence minden rezdülését. Akkor azt is tudja, mikor viselkedik másképp, és olyankor mi is a teendő.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Macska-hűség

Úgy tudni, hogy a macskák nem a gazdájukhoz, hanem a házhoz ragaszkodnak, ahhoz hűségesek. Ursula …

1 hozzászólás

  1. De ééééédes kép! :) :)

Leave a Reply