Kezdőlap / Divat-szépség / Haj, haj, haj

Haj, haj, haj

A haj a nők ékessége – vallják a férfiak. Vajon mindig így volt? Igen. A régi idők szépségeszményének, Aphrodité istennőnek a bokájáig ért aranyhaja. A görög nők divatba hozták a kontyot. A kopasz XIII. Lajos francia király pedig – az egyiptomi nők után – a férfiak számára is kötelező viseletté tette a parókát.
A ma emberének nincs ideje hajával bíbelődni. Kényelmes a rövid, a kurta, a bozontos, az egér rágta forma – és divatos is. Évről évre változik a divat, a figarók újabb vágási formákat találnak ki. A nők szemében egyre fontosabb, hogy a férfiak haja szintén dús és vonzó legyen. A festés sem ismeretlen már körükben. És mindezt hogyan tűri hajunk? Nehezen. Kevesen tudják, hogy átlagosan 100 000 hajszálunk van. Hajzatunk évente kb. 12 cm-t nő. A hajszálak vastagságától függ, hogy egyeseknek dúsabb, erősebb a hajuk, míg másoké vékony szálú, és bármit tesznek, satnyának tűnik. Például a finom szőke hajszálból több van a fejünkön, mint a vastag vöröses szőkéből.
A hajszálak élettartama általában 3-4 év. Ezután kihullanak, hogy helyet adjanak a növekvő új hajszálaknak. A hajszálak kihullása nem egyszerre történik, hanem fokozatosan, folyamatosan. Naponta kb. 30-40 hajszálunk hullik ki. Persze nem kell megijedni, mert a szőrtüszők, amelyek termelik őket, nem pusztulnak el. Ha minden rendben van, akkor a kihullott hajszálak helyébe ugyanannyinak kell nőnie. Ha nem, akkor komoly a baj, orvoshoz kell fordulni. Gyakran a nem megfelelő hormonműködés az oka, de a túlzott korpásodás is akadályozhatja a rendes növekedést.
Ha már benne vagyunk a korban…
… nagyobb mértékű a hajhullás, ami a hajhagymák csökkent vérellátásával és táplálkozási zavarával magyarázható. Ahogy öregedünk, úgy hullik ki a hajzat, nemcsak a fejen, hanem a test többi részén is. A kopaszság általában a férfiak jellemzője, de a nők egy része sem kivétel alóla.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Hozzászólás