Hajbeültetés

Nagyon egyszerű dolog azt megmagyarázni, hogy mind a mai napig miért csak sebészeti módszerek segítségével lehet újabb hajkoronára szert tenni. Amíg a bőrben található hajhagymák épek, azokból állandóan növekszik a hajszál. Mihelyt azonban ezek a hajhagymák (a follikulusok) elpusztulnak, a megfelelő terület kopasszá válik. (Csak mellékesen szeretnénk megemlíteni, hogy az elmúlt évek során állat-kísérletekben próbálkoztak beteg, sorvadt follikulusokat ismét hajképzésre késztetni, és elképzelhető, hogy ezek a kísérletek egyszer majd eredményesek lesznek.) A kopaszság megszüntetésének sebészeti módszere azonban egyértelműen bevált, és az eredményeket csaknem minden esetben jónak lehet minősíteni.
A ma leggyakrabban alkalmazott módszer kicsiny hajas fejbőrszigetecskéknek az átültetéséből áll. Ezeket a szigeteket angol kifejezéssel plugnak szokták nevezni. A plug szó dugót, de oltványt is jelent. Az eljárás elengedhetetlen feltétele az, hogy a beteg fejének nem kopasz területein elegendő mennyiségű haja legyen. Átültetés céljára más területekről – például a nemi szervek környékéről – csak kivételesen szokás szőrrel fedett bőrrészleteket venni, például akkor, ha súlyos égés miatt a beteg fejbőre teljesen elpusztult, és kényszerítően szükséges a transzplantáció elvégzése.
Azok a szigetecskék, amelyeket a sebész átültet – ahogy azt már említettük – egészen kicsinyek: egy-egy bőrdarabkán 10-15 hajszál van csupán. A fejbőrből egy erre a célra készült eszközzel emelik ki őket, megfelelően megtisztítják, majd a kopasz bőrterületbe ültetik az egyes darabkákat. Ehhez azonban előbb el kell távolítani a kopasz fejbőr megfelelő kis területeit. Régebben az átültetett bőrrészleteket néhány nagyon finom öltéssel rögzítették. Ma általában már más módszert alkalmaznak: az átültetett kis bőrdugócskákat fibrinragasztóval rögzítik új helyükön. A fibrin egy vérfehérje, amely véralvadáskor kiválik és szilárd szálacskákat képez. Alkalmazása azért is előnyös, mert használatakor a dugó sokkal pontosabban beilleszthető az átültetett bőrt befogadó apró lyukba, valamint az egyébként sem túl komoly problémát jelentó vérzéscsillapítás is minden nehézség nélkül eredményesen megoldható.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A férfiak kopaszodása

A férfiak zöme tapasztalja fájóan, hogy először a homlokuk magassága nő meg. Többen kétségbeesetten fedezik …

Hozzászólás