Kezdőlap / Kopaszodás / Hajhullás a terhesség és a szoptatás ideje alatt

Hajhullás a terhesség és a szoptatás ideje alatt

A hajról tudnunk kell, hogy korán, már az anyagméhben kezd kifejlődni és mire az újszülött napvilágot lát már körülbelül 5 millió szőrtüszővel rendelkezik. Évente átlagosan 12-15 centimétert nő hajunk. A hajszálak száma és minősége bármilyen furcsának is tűnik, nagyban függ annak pigment tartalmától, a szőkék rendelkeznek a legtöbb, de vékonyabb, a vörösek pedig a legkevesebb, de vastagabb hajszálakkal.

Az egyes hajszálak életciklusa véges, miután elpusztul, természetes jelenség, hogy kihullik, majd új hajszál kezd növekedni.

Vannak bizonyos állapotok, melyek nagyban befolyásolják hajunk növekedését és állapotát, többek között ilyen a terhesség és a szoptatás időszaka.
A várandós kismamák szervezetében a terhesség fenntartása miatt természetszerűen megváltozik a hormonháztartás. Ennek eredménye, hogy a terhes nők haja szemmel láthatóan fényesebb és dúsabb is. Ez idő alatt ugyanis a megemelkedett porgeszteron és ösztrogén szintnek köszönhetően megnő a hajszálak életciklusa. Miután a gyermek megszületett, az anya szervezetében újabb változások következnek be, bizonyos hormonok szintje lecsökken, mely akár olyan nem kívánatos jelekben is megmutatkozik, mint a hajhullás. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a meghosszabbodott életciklusú hajszálak is ekkor válnak le a hajhagymáról és így úgy tűnhet, sokkal több hajat veszítünk el egy nap alatt, mint a terhességet megelőzően. Egyszóval ez természetes jelenség, nem kell megijedni, szó sincs kopaszodásról. A szülést követően akár 9 hónap is eltelhet, mire a normális hormonszint helyreáll. Amennyiben még a 9 hónapot követően is nagyobb mennyiségű hajhullást tapasztalunk, mindenképpen érdemes szakembert (pl. bőrgyógyászt) felkeresni.
A nem kívánt hajvesztés elkerülése érdekében figyeljünk az étrendünkben lévő vitamin mennyiségre, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt. Kíméletesebb hajformázás megválasztásával is elkerülhető a felesleges hajhullás (például ne gumizzuk össze erősen), esetleg gyógynövény boltokban kapható speciális samponokat is igénybe vehetünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Őszi lombhullatás

Őszi lombhullatás… én csak így hívom, amikor átvitt értelemben több hajam marad a fésűben vagy …

Leave a Reply