Kezdőlap / Egészség és fitness / Szépség / Hajunk gyökere mindennek a kezdete

Hajunk gyökere mindennek a kezdete

A hajgyökér
Minden egyes hajszál a hajhagymából nő ki. A hajszál bőrből való kinövésének szöge a hajszál formájától függ. Az egyenes hajszál keresztmetszete kör alakú, és teljesen egyenesen nő ki a bőrből. A hullámos hajszál keresztmetszete ovális formájú, a fejbőrből kissé eldőlve nő ki. A göndör hajszál keresztmetszete lapított, a fejbőrből elhajolva nő ki.
A hajgyökér a bőr alatt megtalálható minden egyes hajszál vér-, ideg- és izomellátója. A dermiszbe ágyazódott hajhagymánál található a papilla, vagyis a gyökér, amin keresztül az oxigéndús vér biztosítja a haj növekedését. A vér kapillárisokon keresztül jut el a hajhagymához. A haj és a test közötti közvetítő szerepet a vér tölti be. A test kiegyensúlyozatlansága vagy a toxicitás a véráramon keresztül a hajhoz is eljut. Néhány esetben el sem jut, például rossz vérkeringésnél. A stressz, a szennyező anyagok, a hormoningadozás, a betegségek, a gyógyszerek, a drogok használata, a szegényes táplálkozás közrejátszik a haj növekedésének folyamatában.
A papilla a hajhagyma belsejében található. Ha kitépünk egy hajszálat, akkor a hajszál végén láthatjuk a hajhagymát. Csakúgy, mint egy gyönyörű virág – tulipán, liliom vagy nárcisz -, amely a termékeny talajban kihajt és növekedésnek indul, a hajszál is kicsirázik, és kihajt a hajhagymából. A papilla gazdag tápanyagforrásának köszönhetően a haj gyors növekedésnek indul.
Érdekesség:
A haj annyira jó abszorbens, hogy egy madisoni (Alabama) fodrász azzal az újító technikával állt elő, amely szerint a hajat olajfoltok felitatására is lehet használni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A hajhullás és lehetséges okai

A hajhullás meglehetősen gyakori jelenség. Naponta 50-100 szál hajunk hullhat ki, ami normálisnak tekinthető. Ha …

Hozzászólás