B2-vitamin

A B2-vitamin egy vízben oldahtó vitamin, mely sokrétű szerepkörrel rendelkezik a szervezetben. Fő feladatai között említhető a piroszőlősav, aminosavak (a fehérjék építőelemei) és a zsírsavak oxidatív lebontása. Ezen kívül központi szerepe van a szöveti légzés elősegítésében.A méregtelenítési folyamatok révén a tápanyagmolekulák végoxidációjának nélkülözhetetlen alapköve. Jó hatást gyakorol a növekedésre és a szaporodásra, ezért is fontos a terhesség folyamán a vitamin rendszeres fogyasztása. Egészségesebbé teszi a bőrt, a hajat és a körmöket regeneráló hatása révén. Csökkenti a szem kiszáradását és javítja a látást. Hatását fejti ki a gyomorra, a májra, a bélrendszerre,és az idegrendszerre, mind működésükre, mind az anyagcsere és végül a szövetnövekedésre. Mivel az emberi bélflóra is termel kis mennyiségben riboflavint, így a vitamin hiányára jellemző tünetek ritkán észlelhetőek. De egy nagyobb betegség, esetleg komolyabb műtét esetén, ahol széles spektrumú antibiotikum kezeléssel a bélflóra jelentős része elpusztul, riboflavin hiány alakulthat ki. Ekkor figyelhető meg bőr- és nyálkahártya probléma. De jelentős problémákat okozhat a szemlencsén is. Jellemzően emésztési zavarokat idéz elő és nem ritkán kirepedt ajkakat eredményez. Kis mennyiségű hiányában, fejfájás, korpásodás, bőrpír, álmatlanság, depresszió jellemző. A vitamint természetes formájában megtalálhatjuk a tej és tejtermékekben, a májban, a tojásban, a zöld hüvelyesekben, a főzelékekben. Napi szükséges mennyiség körülbelül 1,5 mg, de függ az életkortól minél idősebb valaki, annál több B2-vitaminra van szüksége.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply