Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Mértékletesség a diétában

Mértékletesség a diétában

Sok ember azt hiszi, hogy az egészséges étkezés valamiféle mindent vagy semmit dolog. Ez nem így van, az egészséges diétában a mértékletesség a kulcs. Attól függetlenül, hogy a különböző fogyókúrák mit mondanak, az egészséghez szükségünk van kiegyensúlyozott mennyiségben szénhidrátra, fehérjére, zsírokra, rostra, vitaminokra és ásványi anyagokra.
Próbáljunk egyes ételekre nem tiltottakként gondolni. Ha bizonyos ételeket rossznak mondunk ki, akkor szinte természetes, hogy azokat még jobban fogjuk kívánni, majd ezt bukásként értékeljük. Ha nehezen tudunk ellenállni az édességeknek, sós, egészségtelen ételeknek, akkor próbáljuk inkább csak az adagot csökkenteni és ritkábban enni őket. Idővel azt látjuk majd, hogy kevésbé kívánjuk őket.
Gondolkozzunk kisebb adagokban. Manapság főként az éttermekben az adagok hatalmassá váltak. Ha étteremben eszünk, ne rendeljünk extra nagy adagot, vagy felezzünk egy barátunkkal.
Otthon pedig használjunk kisebb tányért. A vizuális csalás segít elegendőnek látni az ételt.
Nem csak azt számít, mit eszünk, hanem az is, hogy hogyan.
Az egészséges étkezés több, mint étel a tányéron. Arról is szól, hogy hogyan gondolkozunk arról az ételről. Az egészséges étkezést meg lehet tanulni. Nagyon fontos, hogy lelassítsunk, és az ennivalónkra úgy gondoljunk, mint ételre, nem pedig mint valamire, amit gyorsan le kell nyelni két találkozó között vagy a gyerekekért rohanva.
Együnk másokkal együtt, amikor csak lehetséges. Ennek sok társasági és érzelmi haszna van, főleg a gyerekeknél, és példát mutathat helyes étkezési szokásokra. Ha a tv vagy a számítógép előtt eszünk, akkor öntudatlanul is könnyen túlesszük magunkat.
Szánjunk idő arra, hogy megrágjuk az ételt és élvezzük az étkezést. Lassan rágjuk meg az ételt, minden falatot megízlelve. Sokan sietősen eszünk, és elfeledkezünk az ízekről.
Figyeljünk a testünkre. Kérdezzük meg magunkat, hogy valóban éhesek vagyunk, igyunk egy pohár vizet, hogy el tudjuk dönteni, éhség vagy szomjúság az, amit érzünk. Hagyjuk abba az evést még mielőtt teljesen jóllaktunk. Eltart pár percig, amíg eljut az agyhoz, hogy elég az étel, ezért lassan együnk.
Reggelizzünk, és fogyasszunk kisebb adagokat a nap során. Egy egészséges reggeli beindítja a metabolizmust. A nap során kisebb adagokat fogyasztva (nem a szokásos napi háromszori nagyobb adaggal) energiánk is több lesz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás