Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Hallójárat-gyulladás

Hallójárat-gyulladás

A hallójárat-gyulladás a külső fülcsatorna-fülkagylótól dobhártyáig vezető szakasz – fertőzése. Fertőzést okozhat fülbe került idegentest, a fülcsatornában keletkezett pattanás vagy kelés, avagy a túlzott mértékű tisztítás vagy kaparás következtében megsérült bőrfelület felülfertőzése. Fertőzés gyakrabban fordul elő a rendszeresen úszó gyerekeknél. Tünetei: fülfájás, gyulladt, duzzadt, viszkető, száraz, hámló bőr, fülfolyás.

Súlyosnak tekinthető-e?
Minthogy a külső fülcsatorna nem foglalja magában a fül érzékeny hallószerkezetét, a fertőzés nem súlyos. A hallójárat-gyulladást azonban minden esetben kezelni kell, mert a fertőzés átterjedhet a koponyacsontokra, esetleg az agyra is. A fülből szivárgó váladékot komolyan kell venni, mert az a súlyosnak tekinthető középfülfertőzés, a középfül gyulladás tünete is lehet.

Mi a teendő?
Nézzünk bele a fülcsatornába, látunk-e gyulladást vagy idegentestet. Távolítsuk el az idegentestet, ha azt nehézség nélkül megtehetjük. Ne nyomjunk, ne dugjunk semmit a gyerek fülébe, és akadályozzuk meg, hogy ő maga dörzsölje vagy kaparja, ha fájdalmat érez.Kérjük meg a gyereket, hogy tátsa ki a száját, és figyeljük, fájdalmat okoz-e ez neki.
Húzzuk óvatosan hátra a fülkagylót, hogy lássuk, fájdalmat érez-e ilyenkor a gyerek.
Meleg vízzel tisztítsuk ki, távolítsuk el a váladékot. Adjunk a gyereknek enyhe fájdalomcsillapítót, és tegyünk vattatömítést a fülbe.

Tünetek
• Fülfájás.
• Fülkagyló és külső fülcsatorna vörös színű ás érzékeny.
• Gennyes kelés a fülcsatornában.

Érintett terület
• Fülfolyás.
• Viszkető, száraz, hámló bőr.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Forduljunk mielőbb orvoshoz, ha fülfolyást észlelünk, vagy a külső fülcsatornát ért fertőzésre gyanakszunk.

Mit várhatunk az orvostól?
Az orvos megtükrözi, majd kitisztítja a gyerek fülét. A fertőzés megszüntetésére gyulladáscsökkentő fülcseppet rendelhet. Ha idegentest van a gyerek fülében, az orvos eltávolítja, vagy szakrendelésre küldi e célból. Ha kelés okozza a fájdalmat, azt kezeli.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply