Hányás

A hányás a gyomortartalom erőteljes kilövellése a szájon át. A csecsemő felöklendezhet kis mennyiségű megcsomósodott ételt etetés után (bukik), ezt azonban ne tévesszük össze a hányással. A hányásnak sok oka lehet, de a legtöbb esetben nem kísérik előjelek, és egyszeri hányás után a gyerek jól érzi magát. A hányás lehet például gyomorszájszűkület tünete, utalhat fertőzésre, például középfülgyulladásra.
Gyakran még az egyszerű megfázás is járhat hányással, ha a gyerek olyan mennyiségű orrváladékot nyelt le, ami a gyomrát izgatja.Erős köhögés is okozhatja, hogy a gyerek kihányja a nem sokkal korábban megevett ételt. A hányás egyéb okai között szerepel a vakbélgyulladás, agyhártyagyulladás, migrénes fejfájás, ételmérgezés és utazási betegség. Előfordul, hogy a gyerek az izgalomtól, örömteli várakozástól hány, de ez csak egészen kisgyerekekre jellemző.

Súlyosnak tekinthető-e?
A hányást mindig komolyan kell venni, mert könnyen kiszáradáshoz vezethet, különösen csecsemők és kisgyerekek esetében.

Mi a teendő?
A gyereket fektessük le, és tegyünk a közelébe lavórt vagy tálat, amibe hányjon.
Gyakran, kis adagokban itassunk a gyerekkel folyadékot: legjobb a hideg tea vagy víz egy csipet sóval és egy kávéskanál glukózzal elkeverve. Ezzel 10-15 percenként kínáljuk. Nézzük meg, nem lázas-e a gyerek.
Hűsítsük a gyereket.
Mosassunk vele fogat, hogy a rossz íztől megszabaduljon.
• A kiszáradás veszélye miatt lehetséges, hogy a gyereket kórházba szállítják, ahol infúzióban folyadékot fog kapni.

Hogyan segíthetünk?
• Gyakran adjunk a gyereknek inni, olyasmit, amit szeret, a gyümölcsleveket azonban hígítsuk fel. Tejet és szénsavas italt ne adjunk neki.
• Mikor az émelygés és hányás elmúlik, ne adjunk a gyereknek nehéz ételt. Fokozatosan szoktassuk vissza megszokott étrendjére.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A K – vitamin és a vérzékenység

A dán Henrik Dam nevéhez fűződik a K – vitamin felfedezése. Azzal kísérletezett, hogy csirkéket …

Hozzászólás