Hajhullás

Gyerekeknek ritkán hull ki a hajuk. Ámde újszülötteknél a pelyhes első haj a születés utáni hónapokban kihull, a következő pedig többnyire lassan nő ki, úgyhogy a csecsemő hónapokig kopasz maradhat. Kisbabáknak dörzsölődéstől is hullhat a hajuk. Pusztán az a tény, hogy fejüket a kiságy lepedőjéhez nyomják, a tarkótájon terjedelmes kopasz foltot idézhet elő. Az újszülött haja még nem ágyazódott szilárdan a bőrbe, és kisfokú dörzsölődés is elegendő a hajszálak kilazulásához és kihullásához.

A hajas fejbőr kopaszodását gyakran gombás fertőzés okozza. A fertőző forrás macska vagy kutya is lehet. Változatos megjelenési formái közül tipikus a következő kép, gyulladásmentes alapon a hajszálak egyenlő magasságban töredeznek le, és a kopasz bőrfelszín finoman korpás, mintha liszttel lenne beszórva. A foltos kopaszodás ritka formája az ún. alopecia areata nevű kór (eredete ismeretien). A haj hirtelen, kerekfoltokban hullik ki, majd néhány hónap múltán a kopasz területen finom fehér hajszálak nőnek ki, ezt később normális haj követi.
Akadnak gyermekek, akik voltaképpen maguk idézik elő hajhullásukat, mikor öntudatlan, ideges mozdulatokkal, rossz szokásként húzzák, csavargatják, tépdesik hajukat. Ez a trichotillomania.

Mi a teendő?
Vegyük alaposan szemügyre a kopasz foltot. Rózsaszínű vagy szürke és pikkelyesen hámló fejbőr gombás fertőzésre utal. Ha ezeket nem látjuk, akkor a gyermeknek valószínűleg alopecia areatája van. Figyeljük meg, nem alakult-e ki az a rossz szokása, hogy húzgálja a haját, főleg mikor erősen koncentrál valamire.Mikor forduljunk orvoshoz?Forduljunk mielőbb orvoshoz. Ez a betegség ugyanis fertőz, de viszonylag könnyen gyógyítható. Lépjünk mielőbb kapcsolatba az orvossal, ha nem tudjuk, mi okozhatta a gyermek fején a kopasz foltokat.

Mit várhatunk az orvostól?
• Az orvos a tüneteket kiváltó alapbetegséget fogja kezelni. Ha a gyereknek gombás fertőzése van, az orvos gombaellenes helyi kezelést alkalmaz, esetleg szájon át szedendő gyógyszert Is rendel. Ha alopecia areatája van, az orvos közli, hogy nincs rá gyógymód, de szerencsére általában csak átmeneti állapotról van szó.

Súlyosnak tekinthető-e?
A hajhullás általában nem nevezhető súlyos állapotnak, de a gyermek közérzetét érthetően rontja, hiúságát bántja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addikcio

Magyarul függőség. Bizonyos értelemben mindenki függő. Megkülönböztethetünk lelki, fizika és a kettő kombinációjából álló függőséget. …

Leave a Reply