Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Hangoljuk össze az ízeket és a színeket

Hangoljuk össze az ízeket és a színeket

A főzéshez sokféle nyersanyagot használunk. A legunalmasabb ételt is fel lehet dobni a megfelelő színeket válogatunk össze. Pl. A zöld színű főzni való tésztához adjunk piros paradicsomöntetet vagy valamilyen olaszos mártást, és szórjuk meg fehér reszelt sajttal. Az ételek színe ugyanis nagyban befolyásolja az étvágyunkat és az étkezés hangulatát.
Ügyeljünk arra, hogy egy étkezésen belül ne adjunk hasonló konyhatechnikai eljárással készül ételt pl. zöldborsó-krémleves után a második fogásnál a köret ne burgonyapüré legyen. Mindkettő pépesítéssel készült.
Figyeljünk oda, hogy az étkezés ne legyen egyhangú, tehát az egymást követő ételek íze térjen el egymástól. Édest ételt ne kövesse még egy édes étel.
A főzéshez használt nyersanyagokat minél változatosabban készítjük el, annál inkább színesebbé tehetjük az étkezést. A főzéshez általában a következő állandó nyersanyagokat használjuk: pl. a főzelékzöldségeket, amelyeket nemcsak főzelékek elkészítéséhez használhatunk. Tálalhatjuk levesként, párolva, habarva, panírozhatjuk, omlettre tehetjük, készíthetünk belőlük francia salátát vagy akár vadas szelethez is felhasználhatjuk.
A főzelékzöldségekhez a szokásos fűszereken kívül a következő fűszereket használhatjuk, szerecsendió, majoránna, borsikafű, kakukkfű, valamint bazsalikom. Ezek a fűszerek igazán különlegesen pikáns ízt adnak a zöldségeknek.
Nagyon sok nyersanyagnak közömbös az íze ezért nem kedveljük, pedig élettani szempontból rendkívül értékesek, mint pl. a szója. Amennyiben családunkkal meg akarjuk kedveltetni az „íztelen” szóját, alkalmazzunk a legegyszerűbb konyhai fortélyt a fűszerzést. A szója ugyanis átveszi annak az ételnek az ízét, amellyel együtt főztük. Erre kiválóan alkalmas a petrezselyem, a zeller, a kapor és a gomba.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás