Harkány-fürdő

Mecsek-aljától délre, a Dráva menti síkságból kiemelkedő Villányi-hegység alján egész sor idegenforgalmi szempontból jelentős település található. Jó út vezet Pécsről Harkányba.
Harkány község gyógyhellyé nyilvánított födőtelepe egyike az ország régóta ismert, patinás fürdőinek. A Villány-hegység lábánál északi szelektől védve, festői környezetben helyezkedik el. Környéke kirándulásokra igen alkalmas.

Mintegy másfél évszázaddal ezelőtt a földesúr árkoltatta, csatornáztatta a harkányi mezőséget, amely abban az időben gőzölgő iszapmocsár volt. A munkálatok közben figyelték meg a napszámosok, hogy a meleg víz és az iszap, amelyben mezítláb állva naphosszat dolgoztak, enyhíti a reumás fájdalmakat. Hamarosan bekerítették a területet a földesúr parancsára. 1866-ban Zsigmondi Vilmos bányamérnök és geológus artézi kutakat fúrt, hogy a feltörő forrás helyét az mélyben meghatározza. A vizet vegyelemezték, és ezután kezdődött a fürdő kiépitése.1949-ben Harkány-fürdőt államosították, és a gyógyüdülés szolgálatába állították.
A harkányi gyógyvíz és iszap alkalmas a reumás és összes válfajai, ízületi gyulladások után visszamaradt merevség, törések és egyéb baleseti utókezelések, egyéb mozgásszervi betegségek kezelésére. Alkalmas továbbá idült bőrbántalmakra, máj- és lépbetegségek, női betegségek, anyagcsere betegségek.
Ívókúra alkalmas gyomor és bélbántalmak gyógyítására.
A harkányi gyógyvíz legjelentősebb alkotóelem biológiai szempontból nagy aktivitású szénoxi-szulfid (carbomil sulfid),amely gáz formában van vízben. A harkányi gyógyvíz az egyetlen az egész világon, amelyben ez a vegyület megtalálható.
Az izotópos vizsgálatok kimutatták, hogy ez kb. 150-szer gyorsabban szívódik fel a bőrön keresztül, mint a szulfátkén. A harkányi víz hőmérséklete és kéntartalma együttesen biztosítja a víz kiváló gyógyhatását. A szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedők a fürdő használata előtt kérjék ki kezelőorvosuk véleményét!

Harkány-fürdő nemcsak gyógyulni vágyókat vár. Nagyon sok helyi rendezvény, szórakozóhely várja az ide látogatót, és pünkösd idején innen indul Máriagyüd-re a búcsúba a hívők sokasága is.

A fürdő területén kívül is kínálkozik kellemes sétalehetőség,a fürdőparkot átszelő sétányon és parkban. Műemléki értékű a községben álló ref. templom, amely 1802-ben épült, késő barokk stílusban. Elsétálhatunk a Pécs felé vezető műút mellett elterülő nagy kiterjedésű bolgár katonai temetőbe is, amelynek messzire ellátszó fehér obeliszkje mutatja az utat.
A bolgár hősöknek egy másik emlékműve is van a gyógyfürdő előtt áll; a második világháború végén bolgár csapatok is harcoltak itt a környéken, ezek tiszteletére állították az emlékművet.
Közel Harkány-hoz ,Turonyban XV. századi, gótikus stílusú rom.kat templom található, támpillér sokszög záródású szentéllyel.
Ha valaki erre jár érdemes megnézni, mert ilyent országunkban talán nem is láthat máshol.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Velencei-tavi üdülő- és kirándulóhelyek

A Velencei-tavat forgalmas üdülő-és kirándulóhelyek egész láncolata keretezi. Főként közlekedési okoknak tulajdonítható, hogy a legismertebb, …

Hozzászólás