A napenergia

Aktív és passzív energiatermelés: e két módja létezik a napenergia hasznosításának. A napból érkező energiát naperőművekben alakítják át elektromos árammá.
A passzív módszer használatakor az üvegházhatást használjuk ki hő termeléséhez. Ez a napenergia-hasznosítás ág főként akkor használható, amikor a külső hőmérséklet hatására az épület hőmérséklete már lecsökken, ugyanakkor a napsugárzás még vagy már jelentős.
Az aktív energiatermelésnek ezen belül még két ága létezik, ugyanis a napenergiát átalakíthatjuk hőenergiává vagy elektromos energiává is. Hőenergia termelés esetén az épületek tetején déli irányba néző üvegfelületet láthatunk. Ezek a panelek hosszú időn át képesek teljes mértékben tárolni az elnyelt hőt. Ehhez a módszerhez főleg napkollektorokat használnak. Magyarországon először a miskolci Avas egyik házára telepítettek napkollektort. A másik módszerhez, amikor elektromos energiát termelünk, napelemeket használunk.
Előnye, hogy a szerkezet telepítése után ingyen nyerjük az energiát és csökkenti a más országoktól való energiafüggőséget. Viszont hátránya, hogy csak korlátozott mértékben tervezhetünk vele előre az időjárás, és a napszakok, évszakok váltakozása miatt, valamint jelentős pénzügyi kiadással jár a napenergia hasznosítása.
A legnagyobb naperőművek találhatók Spanyolországban, Ausztráliában, Németországban, Amerikában, Algériában és Portugáliában.
A Spanyolországi Sevilla város mellett fekvő Planta Solar 10 (PS10) 11 megawattos naperőmű 624 hatalmas tükörrel termeli az áramot. 2013-ig a Sevillai erőművek el fogják érni a 300MW-os teljesítményt is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Földenergia nekünk

A megújuló energiaforrások közül az egyik a geotermikus energia, amely a Föld belső hőjéből származó …

Hozzászólás