Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Hátfájás és a számítógép

Hátfájás és a számítógép

Képernyő előtt végzett munka
A számítógép a civilizáció tartozéka. A számítógépet azok értékelik, akiknek munkáját megkönnyíti, ésszerűsíti.
Egy 1988-ban közölt tanulmány szerint nincs lényeges különbség a szem-és gerincpanaszokat illetően a képernyő segítségével vagy anélkül dolgozók csoportjában. Az vitathatatlannak látszik, hogy a képernyő előtt végzett munka összetett testi és pszichés megterhelést jelent. 1986-os adatok alapján a képernyő segítségével dolgozók több, mint fele jelzett váll- és nyakfájdalmakat, több mint 40 %-a fejfájást és mintegy 30 %-a hátfájdalmat.

A lehetséges panaszok megelőzésére az alábbi szabályok betartása látszik célszerűnek:
-Jól szabályozható, háttámlás irodai szék használata.
-A képernyő és a kezelőrész egymástól elkülönített és a munkaasztalon jól mozgatható legyen – a használó egyéni igényeihez alkalmazhatóan.
-A képernyő távolsága a szemtől 50-70 cm között legyen, a tekintet a képernyő felső széle felé irányuljon.
-Számítógépes munka megkezdése előtt alapos szemészeti vizsgálat szükséges.
-Lehetőség szerint világos háttér mellett sötét jelek használata ajánlott, ami csökkenti a visszatükröződéseket és ezzel a szem megterhelését.
-A képernyőt az ablak síkjával párhuzamosan célszerű elhelyezni.
-Mesterséges megvilágítás esetén nagy felületű, alacsony fénysűrüségű diffúz világítótestek alkalmasak, otthonra pedig az indirekt megvilágítás.
-A jó képernyő csillogásmentes és egyenletesen világos. Ne feledjük a felületet gyakran megtisztítani a szennyeződésektől(por, ujjlenyomat, stb.)
-A munkaasztal méretének biztosítani kell az iratok és a személyes dolgok (növények, képek, stb.) ésszerű elrendezésének, elhelyezésének lehetőségét. A munkaasztal magassága általában 72 cm (állítási lehetőség 68-76 cm között), mélysége legalább 90 cm legyen. A munkaasztal alatt elegendő mozgástér szükséges az alsó végtagok számára (magasság 65 cm, szélesség 80 cm, mélység 70 cm).
-A számítógépes munka erősen egyoldalú testi és pszichés igéiiybevételt jelent, a kényszertartás miatt gyakran alakulnak ki izomfeszültségek a váll- és nyakizomzat területén. Éppen ezért időnként feltétlenül ajánlatos a munka megszakítása és nyújtó, lazító gyakorlatok végzése

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply