Vízenergia

A víz energiáját már sokszor hasznosították, már réges-régen a történelmi időkben is. A víz különböző képződményeit villamos energiává lehet alakítani. Az energia növelése érdekében a vizeket duzzasztják, vagy tárolják, és a vízerőtelepen turbinákra ejtik, amelyekben generátor található, így villamos áramot tud termelni. Az egyik legfontosabb alternatív energia forrás. Az Ókorban Kínába, Egyiptomban, Mezopotámiában a vízkereket alkalmazták a mezőgazdasági területek gondozására és az ivóvíz biztosítására. A vízimalmok a római korban jelentek meg. A vízkerekek forgási energiáját a kovácsműhelyekben fújtatásra és a fűrészmalmokban a faanyagok darabolására is használták. A nagy esésmagasságok jók a vízi erőművek kiépítésére. A folyóvizek járásával összefügg a vízjárás. Magyarországon nem sok esélye van a vízenergia hasznosítására, mert nagyon alacsony esésű folyók vannak.
Az energia hatékonyságát lehet növelni a felszíni adottságoknak megfelelően, például vízlezárásokkal. A kétperiódusos esőövezet a legmegfelelőbb vízi erőmű építésére. Erőműveknél figyelembe kell venni a fagyot, a jégzajlást és a többi természeti tényezőt. A völgyzáró gátak megfelelőek vízi erőművek kiépítésére, viszont nagyon figyelni kell a tervezésre és a kivitelezésre. A legnagyobb vízenergia felhasználók Svájc, Olaszország, Németország, Svédország, Finnország. Legnagyobb vízenergia-készlettel Afrika rendelkezik, főleg a Kongó vidékén.
Hosszú távon negatív hatása is lehet, a víz minőségére, és a halak életére. Teljes mocsárvilág alakulhat ki egy idő után.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szélenergia hasznosítása

Napjaink egyik égető problémája a környezet szennyezés. Ennek egy elég jelentős része az energia termelés …

Hozzászólás