Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Allergia és a szénanátha

Allergia és a szénanátha

Sokan nem tudják, de a szénanátha és a parlagfű allergia között nincs is semmiféle különbség.
A nátharohamok ismétlődése évről évre ugyanabban az időszakban a szénanátha kórisméjét úgy, mint a parlagfű allergiánál, de a kiváltó ok tisztázása a szakorvos feladata. Az orvos kikérdezi a beteget a családban előforduló allergiás betegségekről. Volt-e, van-e valamelyik családtagnak szénanáthája, ekcémája, csalánkiütése, asztmája,alergiája. Tudakozódik a beteg korábbi allergiás tünetei felől, melyik hónapban kezdődik, mikor ér véget a nátha? A szabadban vagy a lakásban jelentkezik-e inkább? Kíséri-e szem-, orr-, torokviszketés vagy asztmás nehézlégzés? A tünetek pontos megismerése után a laboratóriumi vizsgálatok támasztják alá a diagnózist. (A vérképben sok az eozinofil sejt, melyek az orrváladékban is kimutathatók. Ugyancsak kimutatható a vérből az emelkedett IgE-szint.) A tünetekért felelős környezeti anyag, virágpor, házi por, állati szőr meghatározása bőrpróbával történik.
Allergiavizsgálatnál a beteg alkarjának hajlító oldalára a vizsgálandó anyagból egy cseppet helyeznek. A cseppen keresztül piciny szúrást alkalmaznak, csak a bőr hámrétegét érintve. 15-20 perc múlva, allergia esetén, 1-5–10 mm átmérőjű csalánkiütés jelenik meg, körülötte a bőr kipirul. Az esetek döntő többségében ezzel a módszerrel megállapítható az allergiás reakcióért felelős anyag.
Akiknél ily módon bőrpróbával nem deríthető ki a kiváltó ok, a gyanúba vett anyag kis mennyiségét az orrnyálkahártyára cseppentik, és pozitív esetben a tünetek azonnal jelentkeznek.
Az egész évben jelentkező nátha esetén a legnehezebb az allergiás és nem allergiás eredet elkülönítése. Ilyenkor a beteg részletes kikérdezése nyújtja a legnagyobb segítséget. Ha a tünetek a lakásban jelentkeznek, főleg a házi por, a toll, az állati szőrök, a házi porban lévő piciny élőlények, az atkák váladéka lehet a felelős. A munkahelyen jelentkező tüneteket a legkülönbözöbb anyagok, liszt, penészgomba, textilhulladék, fűrészpor, ragasztóanyagok, állati szőrök okozhatják. Az érzékenységet itt is bőrpróbával lehet kimutatni. Nagyon ritkán előfordul, hogy a náthát ételérzékenység idézi elő. Ennek igazolása bőrpróbával ritkán vezet célhoz, ellenben az ún. kihagyásos vagy kereső étrend segíthet az ok kiderítésében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kellemetlen allergia

Az allergia egyre több embert érint és sajnos egyre erősebb tünetekkel jár. A legtöbb embernek …

Hozzászólás