Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Allergia és a szénanátha

Allergia és a szénanátha

Sokan nem tudják, de a szénanátha és a parlagfű allergia között nincs is semmiféle különbség.
A nátharohamok ismétlődése évről évre ugyanabban az időszakban a szénanátha kórisméjét úgy, mint a parlagfű allergiánál, de a kiváltó ok tisztázása a szakorvos feladata. Az orvos kikérdezi a beteget a családban előforduló allergiás betegségekről. Volt-e, van-e valamelyik családtagnak szénanáthája, ekcémája, csalánkiütése, asztmája,alergiája. Tudakozódik a beteg korábbi allergiás tünetei felől, melyik hónapban kezdődik, mikor ér véget a nátha? A szabadban vagy a lakásban jelentkezik-e inkább? Kíséri-e szem-, orr-, torokviszketés vagy asztmás nehézlégzés? A tünetek pontos megismerése után a laboratóriumi vizsgálatok támasztják alá a diagnózist. (A vérképben sok az eozinofil sejt, melyek az orrváladékban is kimutathatók. Ugyancsak kimutatható a vérből az emelkedett IgE-szint.) A tünetekért felelős környezeti anyag, virágpor, házi por, állati szőr meghatározása bőrpróbával történik.
Allergiavizsgálatnál a beteg alkarjának hajlító oldalára a vizsgálandó anyagból egy cseppet helyeznek. A cseppen keresztül piciny szúrást alkalmaznak, csak a bőr hámrétegét érintve. 15-20 perc múlva, allergia esetén, 1-5–10 mm átmérőjű csalánkiütés jelenik meg, körülötte a bőr kipirul. Az esetek döntő többségében ezzel a módszerrel megállapítható az allergiás reakcióért felelős anyag.
Akiknél ily módon bőrpróbával nem deríthető ki a kiváltó ok, a gyanúba vett anyag kis mennyiségét az orrnyálkahártyára cseppentik, és pozitív esetben a tünetek azonnal jelentkeznek.
Az egész évben jelentkező nátha esetén a legnehezebb az allergiás és nem allergiás eredet elkülönítése. Ilyenkor a beteg részletes kikérdezése nyújtja a legnagyobb segítséget. Ha a tünetek a lakásban jelentkeznek, főleg a házi por, a toll, az állati szőrök, a házi porban lévő piciny élőlények, az atkák váladéka lehet a felelős. A munkahelyen jelentkező tüneteket a legkülönbözöbb anyagok, liszt, penészgomba, textilhulladék, fűrészpor, ragasztóanyagok, állati szőrök okozhatják. Az érzékenységet itt is bőrpróbával lehet kimutatni. Nagyon ritkán előfordul, hogy a náthát ételérzékenység idézi elő. Ennek igazolása bőrpróbával ritkán vezet célhoz, ellenben az ún. kihagyásos vagy kereső étrend segíthet az ok kiderítésében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabaduljunk meg az allergiás tünetektől!

Több gyógyszerünk van az allergia tüneteinek enyhítésére. Ezek közül a legfontosabbak az antihisztaminok. A kezelőorvos …

Hozzászólás