Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Hátfájás terhesség alatt

Hátfájás terhesség alatt

A terhesség alatti hátfájáson nem lepődik meg senki, hiszen ilyenkor nagymértékben nő a testsúly, és a súlypont is áthelyeződik, a járás is megváltozik. Azonban nem törvényszerű hogy elviseljük a hátfájást, több módszer is létezik az elkerülésre.
A legfőbb problémát a helytelen testtartás okozza, mely természetes módon alakul ki. A baba növekedésével a kismama súlypontja előre tolódik, mire rendszerint azzal reagál, hogy hátradőlve egyensúlyozza a hasát, ezáltal megfeszülnek a derékizmok, ami hátfájáshoz vezet. Ezt könnyen ki lehet küszöbölni azzal, ha megpróbálja a hátát egyenesen tartani.
Másik oka a nem megfelelő ülő testhelyzet lehet; az a fontos, hogy ülés közben a hát alsó részét kell megtámasztani, és a lábakat is megemelni, vagy esetleg felpárnázni. Ez álló helyzetben is hasznos lehet, mindig az egyik láb legyen egy kicsit magasabban (pl. egy lépcsőfokra tegye fel).
Alvás közben a pozícióra érdemes figyelni, a legjobb, ha az oldalára fekszik, és a pocakja alá tesz egy kispárnát, hogy egyensúlyban maradjon. A háton alvás ilyenkor csak növeli a hátfájás esélyét.
Figyeljen oda a cipőre, mely alacsony sarkú legyen, és kényelmes, emellett érdemes kismamaruhát hordani, mert annak megfelelő kialakítása van.
Ne emeljen csak úgy, ha leguggol, de akkor is csak kis súlyt. Inkább végezzen kisebb gyakorlatokat, mit szobabiciklizés, sétálás, vagy úszás.
Sok esetben az is segít, ha dörzsölik a derekat, és a hát középső részét, vagy meleg pakolást tesznek rá.
Azonban semmi esetben sem szabad komolytalanul kezeli az el nem múló, folyamatos hátfájást. A rendszeres fájdalom koraszülés, vagy más probléma előjele is lehet, ezért érdemes időben orvoshoz fordulni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipoglikémia

A hipoglikémia a vércukorszint leesését jelenti. Ha a vércukorszint 3,3 mmol/l alá esik, akkor beszélünk …

Hozzászólás