Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Hátfájásra ne csak gyógyszert

Hátfájásra ne csak gyógyszert

Rengeteg ember szenved kínzó hátfájástól.
A legtöbb azonnal orvoshoz fordul a mielőbbi enyhülés reményében, s a neki megfelelő gyógyszerek alkalmazása után hamarosan valóban csökkennek is a tünetei.
Sajnos ez nem minden esetben elég. Legtöbbször a fájdalmat kiváltó okot nem szüntetik meg a gyógyszerek. Enyhítik a fájdalmat, csökkentik a gyulladást, de a betegséget magát szinte soha nem gyógyítják. Ez azt eredményezi, hogy rövid időn belül ismét ugyanúgy terheljük a gerincünket, mintha egészséges lenne. Mintha néhány nappal korábban nem is mi lettünk volna azok akik fájdalomtól eltorzult arccal, könnyektől elhomályosult tekintettel vonszoltuk magunkat a lakásban, a lehető legrövidebb útvonalakat kiszemelve, hogy eljussunk a fürdőszobáig, onnan pedig vissza az ágyba.
Igazából az első és legfontosabb az lenne, hogy eleget pihenjünk. Tehermentesíteni kell a gerincoszlopot. Melegítéssel és kíméletes, finom masszázzsal oldani az izomzat görcsös összehúzódását. Megvárni, hogy valóban jobban legyünk és csak ezután kezdeni újra terhelni a beteg testrészt, nagyon fokozatosan.
A kényszerpihenő ideje alatt pedig célszerű végig gondolni mit is tehetnénk egészségünk megóvása érdekében.
Mert dolgozni kell. A családot el kell látni. Vannak kötelességeink, ez tény. Nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy napjaik nagy részét pihenéssel és könnyed kis sétákkal töltsék.
Viszont ügyelhetnénk a helyes testtartásra, mert hiába elcsépelt, igenis nagyon sokat számít.
Ülhetnénk egyenesen a számítógép előtt, kihúzhatnánk magunkat ha állunk, aludhatnánk párna nélkül kicsit keményebb matracon..
Oda figyelhetnénk az étkezési szokásainkra, mert a túlsúly is fokozza a gerincbántalmakat.
Na és persze a testmozgás. Fájós derékkal nem ugrabugrál az ember, főleg ha kifogásokat keres.
Vannak gyógytornák, amik erősítik a gerinc melletti és a hasizmokat. A kerékpározás és a rendszeres séta sem túl megerőltető. Az úszás pedig a legjobb dolog ami a hátunkkal, gerincünkkel történhet. És hogy drága az uszoda bérlet, meg egyébként sincs rá időnk? Mozi – pattogatott kukorica – kóla helyett uszoda bérlet, brazil szappanoperák és lövöldözős számítógépes játékok helyett pedig használni is lehet azt a bérletet..
Meg lehetne közelíteni még sok felől a kérdést. A lényeg, hogy ha egészségesek szeretnénk lenni, kevesebb fájdalommal élni, azért tenni kell. Egy próbát megér..

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elkerülhető a fájdalom megjelenése, a stressz elkerülésével?

A nem gyógyuló szöveteket nevezzük fekélyeknek. Ez a test sok területén külsőleg és belsőleg is …

Hozzászólás