Hipoglikémia

A hipoglikémia a vércukorszint leesését jelenti. Ha a vércukorszint 3,3 mmol/l alá esik, akkor beszélünk erről a jelenségről. A szervezetben rögtön beindul egy védelmező mechanizmus. Az inzulin nem választódik el, a máj szénhidrátraktáraiból felszabadítja a cukrot, izmok cukorfelvétele csökken, megindul a zsírlebontás. A tünetek a kínzó érzés, szívdobogás, izzadás, remegés, idegesség, ingerlékenység. Ha időben nem kezeljük, akkor súlyosabbá válhatnak. Különbséget kell tenni az egészséges embereknél a hipoglikémiát és a cukorbetegeknél. A cukorbetegeknél az I. típusúaknál túl sok inzulin beadása, alkoholfogyasztás, testmozgás vagy kihagyott étkezés esetén fordulhat elő. Szerencsére a cukorbetegek ismerik ezt a folyamatot, felkészültek rá, egyénileg függ ki hányas értéknél veszi észre a jeleket. Legkönnyebb az, ha kinyújtjuk a kezünket és ha picit remegnek az ujjaink, akkor hipoglikémiára kell gondolni. Általában a cukorbetegeknél van szőlőcukor, vagy más gyorsan felszívódó szénhidrát, ami könnyen rendbe hozza a vércukorszintet. Sajnos néhány esetben rögtön az ájulás következhet be, ilyenkor feltétlenül mentőt kell hívni. II. típusú cukorbetegnél a betegséghez tartozik, csak szőlőcukor adható. Fontos, hogy megtaláljuk az arany középutat, ne legyen se kórosa alacsony, se kórosan magas a vércukorszint. Fontos, hogy ismerjük a tüneteket, mert a részegséghez hasonló állapotot idéz elő, így sokan csak elmennek egy cukorbeteg mellett az utcán, aki éppen rosszul van.
Ha valaki nem cukorbeteg, de hipoglikémiás tünetei vannak, akkor fontos egy alapos kivizsgálás, mert súlyos betegség előzménye is lehet. Sokszor ártalmatlan dolog áll a háttérben. Az illető keveset evett, de sokat mozgott, vagy például a fiatal lányok reggeli nélkül mennek iskolába. Fontos, hogy a gyermek iskolába indulás előtt legalább egy pohár tejet kapjon.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addikcio

Magyarul függőség. Bizonyos értelemben mindenki függő. Megkülönböztethetünk lelki, fizika és a kettő kombinációjából álló függőséget. …

Leave a Reply