Kezdőlap / Hitel / Hitel, mely az energiaköltségekben megtérül

Hitel, mely az energiaköltségekben megtérül

A magyarországi mintegy 900 ezer panellakásból a különböző állami támogatások és kedvező banki hitelek ellenére is eddig mindössze 200 ezer lakásban történt valamilyen energia megtakarítást célzó felújítás. Pedig egy átfogó korszerűsítés (nyílászáró csere, fűtésszabályozás, hőszigetelés) lakásonként kb. 1,8 millió forintból megvalósítható és ennek következtében jelentős, akár 60 százalékos energiaköltség megtakarítást lehet elérni.
Azoknak a társasházaknak sem kell lemondaniuk a korszerűsítésről, amelyeknek nem sikerül pályázati támogatáshoz jutniuk. Az OTP az úgynevezett Thermo/Stílus társasházi hitel konstrukcióját ajánlja nekik, mely kedvezményes, államilag támogatott hitel. Az állami kamattámogatás 10 évig vehető igénybe, mértéke az első 5 évben 70 százalék, a második 5 évben 35 százalék. Így a lakóközösség által fizetendő kamat mértéke 4,5-6 százalék között mozog. Amennyiben a hitelt lakástakarék-pénztári szerződéssel kombinálva veszik fel, akkor a lakástakarék-pénztár révén is jogosultak állami támogatásra. Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy az energiatakarékosság jegyében véghezvitt felújítások hosszabb távon pályázati pénz nélkül, hitelből megvalósítva is jelentős költségmegtakarítást eredményeznek.
A lakók egy része tart a hitel felvételétől, nehéz őket meggyőzni. Pedig az OTP Bank illetékesei azt állítják, hogy ez a hitel gyorsan, akár 5-6 év alatt megtérül az energiaszámlákban, nem beszélve arról, hogy nő az ingatlanok értéke, kellemesebbé válik a lakókörnyezet.
Egy-egy társasházban, ahol teljes körű korszerűsítést hajtottak végre, olyan energiamegtakarítást értek el, hogy az első egy-két évben nem kellett emelni a közös költséget.
Természetesen az OTP Bank pályázatokhoz kapcsolódó hitelkonstrukciókat is kínál. Akár az önerő előteremtéséhez, akár a kivitelezési költségek kiegészítéséhez igénybe lehet venni a Panel Plusz és a Thermo/Stílus elnevezésű hiteleket is. S ami még nem elhanyagolható ajánlat a bank részéről, hogy akár hajlandó megelőlegezni az elnyert állami vagy önkormányzati támogatás összegét is a társasház részére, gyorsítva ezzel a munkálatok elvégzését.

Ezt mindenképpen olvasd el!

CIB Bank, személyi kölcsön

A XXI. század emberére jellemző, hogy ilyen-olyan oknál fogva igénybe kell vennie különféle kölcsönöket, hiszen …

Leave a Reply