Kezdőlap / Egészség és fitness / Akupunktúra / Hogyan fejti ki hatását az akupunktúra?

Hogyan fejti ki hatását az akupunktúra?

A keleti orvoslás szerint az akupunktúra működésének titka, hogy a testet átjáró életenergia, az úgynevezett chi (Qí) a test speciális pontjainak stimulálása által befolyásolható és kiegyensúlyozható. Ezek a pontok a meridiánok néven ismert energiacsatornák mentén találhatóak, és a testünk minden főbb szervével kapcsolatban állnak. A kínai orvostudomány elmélete szerint betegség akkor alakul ki, ha a chi körkörös áramlása a meridiánokban nem működik megfelelően, esetleg valami miatt blokkolva van.
A nyugati világ úgy véli, hogy az akupunktúra a bőrfelszínhez közeli vagy azon található speciális pontok stimulálása, ezáltal képes arra, hogy módosítson különböző biokémiai és pszichológiai feltételeket a szervezetben a kívánt hatás elérése érdekében.
Hogyan működik az akupunktúra? Az akupunktúrás pontokba helyezett tűkkel felváltva serkentik a különböző szenzoros receptorokat, arra késztetve ezzel az idegrendszert, hogy impulzusokat továbbítson az agy hipotalamusz-hipofízis központjába. A hipotalamusz és az agyalapi mirigy felelősek a neurotranszmitterek és az endorfin, a szervezet természetes fájdalomcsillapító hormonjainak kibocsátásáért. Becslések szerint az endorfin 200-szor olyan erős hatással bír, mint a morfium. Az endorfinok nagy szerepet játszanak a hormonháztartás megfelelő működésében is. Ez az oka annak, hogy az akupunktúra olyan jól alkalmazható mind a hátfájás és az ízületi gyulladások területén, mind a PMS és a meddőség kezelésében.
Az akupunktúra nemcsak ellazítja az egész testet, de az agy szerotonin-szintjét is szabályozza, ami nagy szerepet játszik az emberi és állati viselkedési folyamatokban. Ezért a depresszió kezelése során gyakran élnek ezzel a gyógymóddal. A megfigyelések azt bizonyítják, hogy az akupunktúra serkenti a vérkeringést, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, enyhíti a fájdalmas izomgörcsöket és növeli a T-sejtek számát, ami stimulálja az idegrendszert.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fogyókúra az akupunktúra segítségével

Nagyon sokan vannak a világon, akik nem túl elégedettek testsúlyukkal, alakjukkal. Persze sokszor ezek csak …

Hozzászólás