Kezdőlap / Meditáció / Hogyan meditáljunk jól?

Hogyan meditáljunk jól?

Ahhoz, hogy a megfelelő meditatív állapotot el tudjuk érni, fontos, hogy megteremtsük a külső-belső nyugalmat, főként, ha még kezdők vagyunk. Bizonyosodjunk meg róla, hogy senki nem zavarhat meg minket legalább egy órán keresztül, némítsuk le a telefonunkat, kapcsoljuk ki a tévét vagy a rádiót, teremtsünk meg a lehető legnagyobb csendet. Ha szabad ég alatt, egy csendes tisztáson vagy folyóparton kívánunk meditálni, a környezet zajai akár még segíthetik is ellazulásunkat.
Csak nyugodt lelkiállapotban kezdjünk a gyakorlathoz, zaklatottan nem tudunk kellően ellazulni. Ha mégis egy kiadós veszekedés vagy egy zűrös nap után szeretnénk meditálni, adjunk magunknak időt ezek feldolgozásához, igyunk egy csésze teát, gyújtsunk egy gyertyát, lélegezzünk mélyeket, mielőtt meditálni szeretnénk.
Milyen testhelyzet a legideálisabb? A nagy mesterek szerint a földön törökülésben vagy egy kényelmes székben, a lábakat egymás mellé téve, a kezeket a lábakon pihetetve érdemes meditálnunk. Mindkét helyzetben fontos, hogy a gerincünk egyenes legyen, a fejünket ne lógassuk, de semmiképpen se feszüljön a test, maradjunk lazák és természetesek. A fekvő helyzet kerülendő, bár sokkal komfortosabb, viszont könnyen elalvásra készteti az embert.
Ha elhelyezkedtünk, vegyünk pár mély lélegzetet, összpontosítva a ki- és belégzésre. Ezután a fejünk búbjától lassan lefelé haladva koncentráljunk a testrészeinkre: a homlokunkra, arcunkra, nyakunkra, vállainkra és így tovább egészen a lábujjakig, mintha csak végigsimítanánk őket. Kellemes bizsergést fogunk tapasztalni minden egyes „megérintett” területen, ha végeztünk, lazának, szinte lebegőnek érezzünk magunkat. A testünk már ellazult, eljött a gondolatok ellazításának ideje. Ezt többféle módszerrel érhetjük el. Vannak, akik meditációs zenéket szeretnek hallgatni, vannak, akik légzéstechnikákat alkalmaznak, de elegendő, ha egy tárgyra – például az előttünk lévő gyertya lángjára –, vagy egy gondolatra összpontosítunk.
A meditációnk alatt képek, elgondolások bukkanhatnak fel, amelyeket napközben elfojtunk, vagy nem tudatosítunk önmagunkban, ami elsőre ijesztő és meglepő lehet, de gyakorlással az önismereti folyamatok fontos részéve alakíthatjuk. Meditálni könnyű. Nincs hozzá szükség semmilyen ismeretre, eszközre, ingyen van. Rendszeres gyakorlása a boldog és békés élet záloga.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply