Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Hogyan segíthetünk, ha túl zsíros lett az étel?

Hogyan segíthetünk, ha túl zsíros lett az étel?

Ha túl zsíros lett az étel?
• Hűtsük ki az ételt, és a hideg ételről szedjük le a megfagyott zsiradékot.
• Gyorsabban távolítható el a felesleges zsír, ha salátaleveleket teszünk az edénybe. De rögtön vegyük ki az ételből, mert a zsír azonnal rárakódik a levelekre.
• Ugyanígy járunk el jégkockákkal. Ennek a módszernek a titka szintén a gyorsaság.
• Nagyon zsíros, berántott mártást csipetnyi szódabikarbónával is megjavíthatunk.
• Az erőlevest tálalás előtt teljesen zsírtalanítani kell. Ha elkészült 10 – 15 percig pihentessük, majd a leves tetején végighúzott papírszalvétával minden zsírcseppet felitathatunk. Diétások levesét is hasonlóképpen zsírtalaníthatjuk.
• A zsíros kocsonyalét leszűrjük, teljesen kihűtjük. A zsír a lé tetején megdermed, és egy lapátkanállal leemelhetjük. Ugyanígy zsírtalaníthatjuk a füstölt hús vagy csülök főzőlevét is.
• A kocsonyalét langyosra melegítjük, majd tányérokba rakott húsokra merjük. A leemelt zsírt felforrósítjuk, elpárologtatjuk belőle a vizet. Az így nyert zsírt hagymás rántásnál hasznosíthatjuk.
• Ha füstölt húst, csülköt, sonkát főzünk, a levét hűtsük le. A zsírt szedjük le egy szűrőkanállal és egy fél vöröshagymával addig sütjük, amíg már nem serceg. A hagymát eldobjuk, a zsírt pedig rántásokhoz használjuk.

Hogyan sül meg gyorsabban a burgonya?
• A hámozatlan burgonyát tíz percig sós vízben előfőzzük és utána tűzálló tálban, előmelegített, forró sütőbe tesszük.
• Ha egy alumínium szeget szúrunk a burgonyába, mintegy 15 perccel megrövidül a sütési idő.
• A burgonyából, mindkét végén, egy-egy szeletkét levágunk, így megrövidíthetjük a sütési időt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás