Kezdőlap / Otthon és család / Hogyan távolíthatjuk el a foltokat ruháinkról?

Hogyan távolíthatjuk el a foltokat ruháinkról?

A lényeg, hogy minél hamarabb nekifogjunk a folteltávolításhoz, mert a beszáradt foltokat nehezebb eltüntetni. Néhány folt zsíros, más beivódik a ruha anyagába, de valamelyik felületi szennyeződést hagy maga után. Először folttisztító szerekkel próbálkozzunk, szivaccsal itassuk át a szennyezett anyagot, és tegyünk alá nedvszívó papírt, vagy tiszta törlőruhát, hogy megakadályozzunk a folt továbbterjedését. A folt típusától függően sokféle módszer létezik. Ha valamilyen vizes folyadékról van szó, azt szőnyegtisztító samponnal ki tudjuk tisztítani. Ha sminkfoltot kell eltávolítani, próbálkozzunk olajmentes sminkeltávolító szerrel, majd mossuk ki a ruhát. A friss zsírfoltokra tegyünk kukoricakeményítőt, vagy hintőport, hagyjuk rajta tíz percig, majd kaparjuk le. Ha így nem megy, olajos folteltávolító speciális szert használjunk. Ha nagyobb zsírfoltról van szó, itassuk fel a nagyját, majd tegyünk rá papírtörlőt, és hideg vasalóval vasaljuk át a felületet.
Virágpor eltávolítása: Ha ruháról van szó, rázzuk ki alaposan az anyagot, majd fél óráig áztassuk hideg vízben. Ezután addig öblítsük, ameddig ki nem jön a folt. Ha szőnyegre, vagy bútorra került, ragasztószalaggal szedjük le amit tudunk, majd 99 százalékos izopropil alkohollal nedvesítsük be, majd itassuk fel.
Rágógumi eltávolítása: Ha a ruhánkra tapadt, tegyük a mélyhűtőbe, majd amikor keményre fagyott, le tudjuk a ruháról tépni a rágógumit.
Viasz eltávolítása: A foltot, és a környékét fedjük be papírtörlővel, majd alacsony hőfokra állított vasalóval kezdjük el vasalni a felületet, így a papír felszívja a megolvadt viaszt.
A vér, és a bor foltok eltávolítása egyaránt lehetséges, amennyiben azonnal elkezdjük kimosni a szövetből.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gondolkodás fejlődése óvodáskor végén, és az iskolába kerüléskor

Az óvodáskor sok szempontból nagyon fontos időszak a gyermek életében, nemcsak szociális viszonyainak fejlődésében, hanem …

Hozzászólás