Kezdőlap / Otthon és család / Hogyan változik meg iskolába kerülő gyermekünk teste?

Hogyan változik meg iskolába kerülő gyermekünk teste?

Az iskoláskor kezdetén, hat – hét évesen történik az első alaki változás. Ennek a folyamatnak az első jele a fogváltás, amikor a tejfogak szép fokozatosan csontfogakra cserélődnek. Az gyermek egész testében növekedésnek indul, magassága, testsúlya, ezáltal az egész testi ereje megnő. Mindezekhez jelentős részben hozzájárulnak az öröklött tulajdonságok, illetve a szociális környezet is. Nyilvánvalóan egy jobb körülmények közt élő gyermeknél, aki egészségesebben táplálkozik, sokkal erőteljesebben jelennek meg ezek a testi fejlődések, mint egy olyan gyermek esetében, aki rossz anyagi helyzetű családi háttérrel rendelkezik, a város szennyezettebb részében lakik, és nem mindig a legegészségesebb ételek kerülnek az asztalra. Természetesen ez a növekedési folyamatot nem akadályozza meg, csupán befolyásolja.
Ezt az időszakot nyúlási időszaknak is nevezhetjük, a gyermek végtagjai intenzív növésnek indulnak, testmagasságában is meglátszik ez a változás. Ezt követi a telítődés, vagyis, amikor a gyermek megtestesedik. Ahhoz, hogy a gyermek arányosan növekedjék, ezek a szakaszok többször váltva követik egymást.
Mindezek a fizikai változások, bár a gyermek megerősödik, mégsem azt jelentik, hogy a teljesítőképessége is ilyen arányban fog gyarapodni. Nagyon oda kell figyelni ebben az időszakban, hogy a testtartás helyesen alakuljon ki, ebben a megfelelő fekhely illetve az iskolai pad, a szék is fontos szerepet játszik. A kéz is csontosodásnak indul, emiatt is eleinte természetes dolog, hogy a gyermek írása még nem olyan biztos, nem olyan ügyes.
A test növekedésével párhuzamosan az agy is folyamatosan fejlődik, a két agyfélteke kapcsolata is változik, az egész agy kapacitása megemelkedik, ezáltal képessé válik a magasabb szintű gondolkodásra, kifejezetten jó a gyermek memóriája, és számtalan lelki folyamat is elindul gyermekünkben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sokoldalú kávézacc

Minden háztartásban, ahol rendszeres kávéfogyasztók a családtagok, sok kávézacc kerül a szemétbe. Pedig háztartási szerként …

Leave a Reply