Kezdőlap / Horvátország turisztikai látnivalók / Horvátországi látványosságok

Horvátországi látványosságok

Horvátországot a legtöbben a tengerparti részek miatt látogatják. Rendkívülien csábító a sziklás, gyönyörű és kristályvizű tengerpart. Azonban Horvátországban a part mellett is található rengeteg látványosság.

Horvátország legnagyobb és legszebb látványosságai közé tartozik a 109 km2 területű Krka Nemzeti Park. A parkot sokféleképpen megközelíthetjük, akár busszal, autóval, vagy hajóval is. Itt több gyönyörű vízesés is található, melyekhez akár hajóval is felvisznek. Egy néprajzi kiállítás is található itt, majd eljuthatunk a Visovaci ferences kolostorhoz a Nemzeti Park által szervezett túrán keresztül. Ez a kolostor egy kis szigeten van és található benne egy múzeum is. A Krka Nemzeti Park belépőjegyei: felnőtteknek 80 kunát, gyerekeknek pedig 65 kunát kell fizetni. Ha pedig részt akarunk venni a hajós kiránduláson, az 100 kunába kerül egy főnek.

Horvátország híres még a barlangjairól is. Több mint 11.500 barlang és földalatti üreg található a szárazföldön, a hegyekben, a szigeteken és a tenger alatt. Valószínűleg ennél még sokkal több is létezik, mivel az eddig feltárt barlangok jó részének sem volt természetes bejárata a föld felszínén, hanem építkezési munkák során észlelték őket. Horvátország az első helyen áll a világon az eddig feltárt, felfedezett barlangok tekintetében. Néhány barlang nemcsak a gyönyörű természeti szépségeivel büszkélkedhet (pl.: cseppkövek, különleges földalatti rákok/halak, földalatti piócák, édesvizi szivacsok…), hanem idegenforgalmi látványosságot is nyújt. Vannak olyan barlangok, ahol találhatunk megkövesedett denevérmaradványokat, őskori kőmaradványokat, vagy akár a már rég kihalt barlangi medve maradványait (Vetrenica barlang).

Karlovactól 75 km-re található tórendszer a Plitvicei tavak, melynek területe 300 km2. A tórendszert a Bijela Rijeka és a Crna Rijeka folyók táplálják. Ezek a folyól több ezer éven keresztül formálták, vájták ki és alakították a a tavak mai formáját. Több vízesés is kialakult és még máig is folyamatosan alakítja a víz ereje a tórendszert. Jól kiépített turistaútvonalakon mehetünk végig, s közben megcsodálhatjuk a 18 tavat és a 92 kisebb-nagyobb vízesést. Akár egész napos programmá is tehetjük a tavak bejárását. Ha viszont elfáradnánk a túrázás közben, felszállhatunk a folyamatosan működő hajók/buszok egyikére, melyek használata ingyenes. Sok védett növénnyel és állatfejjal is találkozhatunk a park területén. A Nemzeti Park 08:00-19:00 óráig tart nyitva minden nap. A belépőjegy ára a felnőtteknek 110 kuna, a gyerekeknek 60 kuna.

Horvátországban már a nyár kezdettel elégedettek voltak az ottaniak. A hét végén már 300 000 turista érkezett az üdülőhelyekre, s ennek csak a 10 százaléka belföldi. Ilyenkor, az előszezonban még 15 százalékkal olcsóbbak az árak, s valószínűleg ez is belejátszik abba, hogy most ennyien látogattak el ebbe a csodálatos országba.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lássuk a csodás Horvátországot!

Horvátország közép-európa egyik állama,Magyarország déli szomszédja.A két ország 800 éves közös történelemre tekint vissza,hiszen 1102 …

Leave a Reply