Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Illatos irritáció – a parfüm allergia és tünetei

Illatos irritáció – a parfüm allergia és tünetei

Az emberiség már nagyon régóta használ parfümöket, hogy kellemes illatot kölcsönözzön magának. Mára már a fejlett országok lakói körében elengedhetetlenné vált valamiféle izzadásgátló, és/vagy dezodor, parfüm használata a mindennapokban. Sőt, mondhatni elvárás, a kulturált megjelenés és az ápoltság megtestesítője a kellemes, vagy éppen a szexualitást kidomborító illatanyagok használata.

Sok ember életét viszont pont ezek az anyagok teszik élhetetlenné, ugyanis rengetegen vannak akik allergiás reakciókat tapasztalnak a parfümök kémiai anyagaira.

A parfümökben megtalálható kémiai összetevők rengeteg hétköznapi használati tárgyban fellelhetők, mint például a szappanban, gyertyákban, különféle kozmetikumokban, krémekben, és még élelmiszerekben is. Az ezekre az anyagokra allergiásoknál gyakori tünet lehet a nehéz légzés, bőrkiütések és nem kizárt az asztma kialakulása sem.

A parfümök a rájuk érzékeny személyben úgynevezett allergiás kontakt dermatitiszt váltanak ki. Mivel a legérzékenyebb testfelszíneink, amelyeken a tünetek a legvalószínűbben megjelennek, az a fülek, az arc, az ajkak, és a nyak bőre, valamint a szemek, de az allergiás reakció bármely testtájon kialakulhat. A parfüm allergiára jellenző panaszok a helyi bőrpír, a duzzanatés a viszketés. Előfordulhat, hogy a kipirosodott bőr durva tapintásúvá válik.

Kutatások kimutatták, hogy a parfümök illatanyagai rendkívül irritálják a légutakat, ebből következően könnyen okozhatnak asztmát is. Sőt a merészebb kutatások szerint egyenes összefüggés van a parfümökben található anyagok és az asztma kialakulása között. De mik ezek az anyagok, amik ekkora problémákat okozhatnak?

Az allergiát leggyakrabban kiváltó illatanyagok a tölgyfazuzmó-kivonat (oak moss), a fahéjaldehid (cinnamic aldehyde vagy cinnamal), a fahéjalkohol (cinnamic alcohol vagy cinnamol) és annak származéka (α-amyl cinnamic alcohol), a geraniol, a hydroxycitronellal, az isoeugenol és az eugenol. Még olyan természetes összetevők is kiválthatnak allergiás reakciókat, mint például a szegfűszeg olaj, szerecsendió-olaj, fahéjolaj.

Mit tehetünk, ha kiderült allergiások vagyunk a parfümökre?

Mindenképpen próbáljuk meg rövid időre felfüggeszteni az általunk gyakran alkalmazott dezodor, parfüm használatát, majd ahogy tünetek elmúlnak egyenként kezdjük őket újra alkalmazni, ezáltal kiszűrhető, hogy mely hatóanyagcsoport okozták a problémát. Ha szakorvos már kiderítette, hogy pontosan mely kémiai anyagokra vagyunk allergiásak, kerüljük azokat a készítményeket, amelyek ezt tartalmazzák.

Ha a tünetek így sem múlnak spontán módon, a helyi alkalmazású kortikoszteroid-tartalmú kenőcsök vagy a kortikoszteroid-tartalmú gyógyszerek legtöbbször egy napon belül meghozhatják a kívánt enyhülést. Hasznos lehet még az enyhén sós vizes borogatás, a bőrirritációs esetek nagy többségében már ez is jelentősen tudja javítani a kellemetlen tüneteket!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás