Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Irány Szicília

Irány Szicília

Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete, a maga 25 708 km2-es területével. A világ eme pontja nagyjából 5 millió főnek ad otthont. A sziget hiába tartozik közigazgatásilag Olaszországhoz, az ide érkező turisták szinte egy külön világban találják magukat.
Mind a mai napig sokan használják az egyedi szókincsű és hangzókészletű szicíliai nyelvet. Ez a külön nyelv a tartós görög, latin, aragóniai, arab és normann uralom idején alakult ki, és éppoly idegen az „anyaországban” élők számára, mint az olasz nyelv az olaszul nem beszélőknek.
A szicíliaiak életfelfogása más, mint a többi olaszé, a szigetlakók végtelenül segítőkészek és vendégszeretők. Viszont ha a közlekedésről van, ott nem ismernek lehetetlent, és nem mondhatók türelmesnek sem, amiről leginkább az állandóan hallható dudaszó árulkodik. Nem csak az utcák zajosak, a piacok, amik a vásárlás legfontosabb színterei, mindig az árusok kiabálásától hangosak. Ám itt igazán jó lehetőségünk nyílik az ismerkedésre, és hogy találkozzunk a helyi emberekkel. Az itt élők mindig találnak okot a mulatozásra: mindig akad az évnek olyan szakasza, mikor valamelyik városban rendeznek egy fesztivált. Bronte-ban pisztácia, Modica-ban csokoládé fesztiválon vehetünk részt. A szigeten a szieszta idő is eltér az ország többi részében megszokottól, és hosszabb időre, általában délután 1 és 4 óra között vonulnak el pihenni. A tikkasztó hőségben ebben az időszakban csak a kíváncsi turisták sétálgatnak az utcákon, akik igyekeznek minden időt kihasználni arra, hogy jobban felfedezzék a városok zeg-zugait.
Szicília lebilincselő hely, és hihetetlenül gazdag látnivalókban. Itt található az öreg kontinens legaktívabb vulkánja, az Etna, mely egyben a sziget legmagasabb hegye. A lakosságot gyakran rettegésben tartja, míg a turistáknak nem mindennapi élményben lehet részük, ha ellátogatnak a tűzhányóra. Nem kell sokat várnia annak, aki igazi vulkánkitörést és lávafolyamot szeretne látni, elég elhajózni a Szicíliától északkeletre sorakozó Lipari-szigetekhez, ahol megtalálja a térség másik jelentős vulkánját, a Strombolit, melyből körülbelül félóránként tör elő a láva, majd végigfolyik a hegy oldalán, hogy aztán a tengert elérve, a vizet felforralva megszilárduljon. Taormina, a népszerű üdülőhely, az ókori színházáról és a tengerre nyíló mesés kilátásáról híres. Caltagirone-ba a város színes mozaikburkolatai vonzzák a látogatókat. A világ egyik legjelentősebb mozaikmaradványát mégis a Piazza Armerina mellett található Villa Romana rejti. Siracusa régészeti parkjában lenyűgöző ókori épületmaradványokat csodálhatnak meg a múlt emlékei iránt fogékonyak. Agrigento-ban található a Templomok Völgye nevű hely, mely Szicília legjelentősebb ókori emlékhelye. Az egymás mellett sorakozó ókori romok, mozaikokkal díszített templomok sokasága, és minden itt fellelhető történelmi emlék egyedi külsőt kölcsönöz a szigetnek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Holt-tengeri sófürdő

A Holt-tenger, amely Jordánia és Izrael partjai között található, a legsósabb tenger, de igen magas …

Hozzászólás