Kezdőlap / Aranyér / Ismerjük fel időben az aranyeret

Ismerjük fel időben az aranyeret

Az aranyér a végbél tökéletes zárásáért felelős belső aranyér párnákban található visszér-fonatok és az aranyér feletti nyálkahártya kóros méretű kitágulását, a kötőszövet kitágulását jelenti.Elhelyezkedésük szerint lehetnek külső- és belső aranyerek.A külső aranyér a végbélnyíláson kívül helyezkedik el,szabad szemmel is látható,míg a belső aranyér a végbélben belül marad.

Az aranyér kiváltó oka nagyon sok lehet pl.:örökölhető,ülő munkát végző embereknél,mozgás szegény életmód,túlzott székletvisszatartás.De kialakulhat terhesség és túlsúly esetén is valamint májbetegség is.
Tünetei az előrehaladottságától függnek.
Az aranyér kitágulása során fájdalom ,előredomborodás,nyálkás székletet okozó váladékozás,viszketés,gyulladás,vérzés.véres széklet alakulhat ki.
Ilyenkor a legokosabb és legjobb dolog amit tehetünk,hogy azonnal orvoshoz fordulunk,aki elküld bennünket egy alapos kivizsgálásra.Amennyiben bebizonyosodik,hogy aranyerünk van életmódot sem árt váltanunk.

Nemcsak azért kell orvoshoz fordulnunk,hogy a fájdalmat el tudjuk viselni hanem azért is hogy hosszú távon kezelni lehessen nehogy aztán végbélrákot kapjunk.Általában az előrehaladott aranyér az ami kezelésre szorul,végső esetben műtétre.
A korai felismerés lehetővé teszi a kíméletes gyógyítást.
Magyarországon a lakosság több mint fele tapasztalta már az aranyér kellemetlenségeit,orvoshoz azonban nem sokan fordulnak,vagy már csak a végső stádiumban.A férfiak azok akik nem szívesen mennek orvoshoz vele ( nem mintha a nők vígan -dalolva mennének).

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az aranyér

Általában bármely betegségről is essen szó érdemes az egészet több szálon megközelíteni: – a tünet …

Leave a Reply