Izrael híres vizei

Ki ne hallott volna már a világ legmélyebben fekvő taváról a Genezáreti-tóról, vagy másként a Galileai-tengerről? A tó hosszúsága 21 km, szélessége 12 km, és mélysége helyenként a 48 m-t is eléri. A helybéliek azt tartják, hogy fekvése miatt rendkívül hirtelen heves viharok törhetnek ki rajta. A tó környékén sétálókat csodálatos, burjánzó, édeskés illatú növényvilág fogadja. Érdekes, hogy a partja sokkal kevésbbé van beépülve, mint a hazai tavak mentén, így jobban élvezhető a természet közelsége, és békesség, nyugalom árad. A szervezett utak általában tartalmaznak hajókázást is a tavon, ahol a Jézus korabeli halászati módokat is bemutatják. A tavon egyébként ma is jelentős halászat folyik.
A nem hívő ember számára is élményt nyújthat a tó mentén lévő Kapernaum megtekintése. Az ókorban jelentős kereskedelmi út mentén épült, jelenleg itt többezer éves híres romokat nézhetünk meg. Természetesen nemcsak romvárosokat láthatunk a tó mellett, példa erre Tiberias, amely település már szintén létezett az ókorban, ma pedig a modern város arcát mutatja. Ha feljutunk a kissé észak-keletre fekvő Golán-fennsíkra, magasból gyönyörködhetünk a tó szépségében.
A tavat több folyó táplálja, a legnagyobb, és legismertebb a Jordán, amely keresztül folyik a tavon, hogy azután a 105 km távolságra fekvő Holt-tengerbe ömöljön. A smaragdzöldnek látszó folyó vadregényes tájon halad, helyenként egészen elkeskenyedve. Vize élővilágban látható módon rendkívül gazdag. Partja mentén több keresztelőhelyet alakítottak ki, megemlékezve Keresztelő Jánosról, aki nemcsak a megtérőket keresztelte meg a Jordánban, hanem magát Jézust is. Izrael vízszükségletét leginkább a Genezáreti-tó, és a Jordán fedezi.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Utazás EU-n belül

Az utóbbi években egyre többet utazunk külföldre, mind magánemberként (nyaralni, kirándulni, tanulni) és mind üzletemberként. …

1 hozzászólás

  1. A bátrabbak kipróbálhatják a vízen járást is. (Amíg tart a móló…)

Leave a Reply