Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Izraeli út első állomásai

Izraeli út első állomásai

Ha közvetlen repülővel szeretnénk Izraelbe utazni, első állomásunk Tel- Aviv. Ez a város a modern Izrael első városa, és jelenleg is a legnagyobb. Itt található az ország gazdasági, ipari, kereskedelmi centruma, de a művészeti és kulturális élet központja is. 1950-ben közigazgatásilag összekötötték Jaffával. Igazi nyüzsgő, modern nagyváros, ugyanakkor tengerparti üdülőhely is, hosszan elnyúló strandokkal. A város látványosságai többek közt az Operaház, Sálom-torony, Művészeti Múzeum, Helytörténeti Múzeum, impozáns szecessziós épületei. Tel-Avivból az ország méreteiből adódóan bárhová eljuthatunk legfeljebb 2-3 órás utazással.
Utunk során semmiképpen ne hagyjuk ki szintén a Földközi-tenger partján fekvő üdülő,- ill. romvárost Caesareat. Az egykori föníciai kikötővárost ie. 63-ban Pompeius szabad városnak nyilvánította, Augustus pedig Nagy Heródesnek ajándékozta. Ő adta a kikötőnek a Caesarea nevet, a császár iránti tiszteletéül. Heródes hatalmas építkezésekbe kezdett: megépíttette a mólót, az ország első hullámtörő gátját, városfalat, színházat, fürdőt, lóversenypályát/hoppodrom/, stb. Sok építményt rekonstruáltak már, pl. a körszínházban jelenleg is tartanak előadásokat, de fantasztikus végigsétálni a hippodromon is, melynek egyik oldalát a nézőtér kíséri, másikat a tenger mossa. A város jellegzetességeihez tartozik a tengerpart mentén épített római kori magas vízvezeték, az aqueduct. Caesarea neve az Újszövetségben is több helyen előfordul, pl. az Apostolok cselekedetei 10., 21., és a 23-26. részeiben. A csodálatos kék tenger, és a parton lévő városmaradvány együttese felejthetetlen élményt nyújt.
Innen kissé észak-keletre található Megiddó, amely a régészet szerelmesei számára „aranybánya”. Húsz, különböző korból származó réteget tártak fel a régészek, amelyek megtekinthetőek. Érdekesség, ha felveszünk a földről egy marék kavicsot, nem meglepő, ha többezer éves cserépdarab is a kezünkbe kerül. Fantasztikus látvány a Megiddó alatt elterülő hatalmas síkság /Armageddon/, amely évezredek óta a közel-keleti nagy háborúk hadszíntere.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Utazás EU-n belül

Az utóbbi években egyre többet utazunk külföldre, mind magánemberként (nyaralni, kirándulni, tanulni) és mind üzletemberként. …

2 hozzászólás

  1. Hippodrom? Eddig még csak a Hippolit a lakájban hallottam, de mindig rejtély volt előttem, mit is jelenthet!

  2. Lóversenypályát jelent, ha jól tudom görög szó.

Leave a Reply