Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Ízületi gyulladás (arthritis)

Ízületi gyulladás (arthritis)

Mit nevezünk így?
Az ízületi gyulladás két legelterjedtebb változata a reumás, illetve a csont-ízületi gyulladás (osteoarthritis). A reumás ízületi gyulladás során az ínszalagok gyulladnak be. Noha a betegség bármelyik ízületet megtámadhatja, a kisebbek, – mint a kéz és a lábfej ízületei – fogékonyabbak. A csont-ízületi gyulladás a forgókban lévő porckorongok megbetegedése. Ez a változat legnagyobb valószínűséggel a lábfej-, illetve a test súlyát hordozó ízületeket támadja meg.
Mi okozza?
A csont-ízületi gyulladást, a legelterjedtebb formát, hosszan tartó fizikai feszültség és sérülés okozza. Tünetei közé tartozik az ízület merevsége, sajgó érzékenysége és fájdalma.
A reumás ízületi gyulladás feltehetőleg az immunvédelmi rendszer hibás működésének következménye, ezért is sorolják az autoimmun betegségek közé. Az váltja ki, hogy az immunrendszer a test saját, egészséges szervei és szövetei ellen termel ellenanyagokat, ahelyett hogy a betolakodó baktériumokkal és vírusokkal venné fel a harcot.
A tünetek rendszerint hullámokban követik egymást, a tünetmentes időszakokat a betegség hetei vagy hónapjai követik. Tünetei: az ízületben felgyülemlett váladék okozta duzzadás, merevség és fájdalom.
Étrendi tényezők
Tápanyaghiány. A reumás ízületi gyulladást általában bizonyos tápanyagok elégtelen fogyasztásával hozzák összefüggésbe. Az azonban még nem ismeretes, hogy a szegényes étrend oka vagy következménye-e a betegségnek. Az ízületi gyulladásban szenvedő betegek étrendjéből jellemző módon hiányzik a D-vitamin, a folsav, a B6-vitamin, a C-vitamin, a cink és a vas.
Antioxidánsok. Antioxidánsok, például az E-vitamin és a szelén fokozott fogyasztása csökkenti a szabad gyökük okozta kárt az ínszalagokban. A betegeknek fájdalmat okozó duzzanatot előidéző váladék pontosan a szabad gyökök kártétele miatt gyűlik össze.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás