Kezdőlap / Önismeret / Bánat / Szerettünk elvesztése

Szerettünk elvesztése

Ennél fájdalmasabb dolgot talán nem él meg az ember élete folyamán. Mindenki tisztában van azzal, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik, hiszen ahogy megszületünk hangunkat alig hallató gyermekként, úgy távozunk a világból némán és hangtalanul. Akik itt maradnak pedig siratnak és gyászolnak, nehezen, vagy egyáltalán nem békélve a tudattal. Az hozzátartozik, hogy amennyi kultúra és vallás teret kap a Földön, annyi féle módja és fajtája van a gyásznak, halálnak, távozásnak, sőt az már az emberek karakterétől is függ, hogy birkóznak meg a tragédiával.
A legtöbb ember azt a hitet és elvet vallja, hogy szerettünknek, csak testét veszítjük el, szelleme és lelke mindig velünk marad. A nagy vallások, mint a kereszténység szintén ezt az elvet támasztják alá a feltámadás gondolatával. Tehát az elvesztett személlyel találkozunk még, csak nem fizikai-, hanem szellemi és lelki valóságában.
Sok gyászolót azonban ez nem vígasztal és beteg lesz, de pszichésen, ezt nevezzük a megtört szív szindrómájának. Furcsán hangzik, de tényleg van ilyen betegség. Ez egy olyan szindróma, mely a gyász hatására alakul ki. Sokan szenvednek ebben a betegségben, mellkasi fájdalmakra panaszkodnak, képesek produkálni a szívinfarktus tüneteit.
A jelenségről 1911-ben írtak először japán orvosok, a megtört szívet egy lyukacsos edényhez hasonlították, mivel úgy nézett ki a megvizsgáltak szíve. A betegség egyébként nagyon könnyen gyógyul, általában egy hét elég a felépüléshez. A veszélyeztetett csoport inkább nőkből tevődik össze. Általánosan elfogadott terápia a megtört szív gyógyítására nincs, egy hetes kórházi kezelés után általában hazamehet a beteg.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bánatos vagy? Most ennek vége

A bánat egy rossz érzéssel társuló érzelem. Sok időt fecsérelünk el rá manapság. Mindenki a …

Leave a Reply