Jajj a hátam!

Talán nincs is olyan ember, akinek még ne hagyta volna el a száját ez a mondat. Olykor egy rossz mozdulat elég ahhoz, hogy utána ne tudjunk felegyenesedni, máskor meg magunk se tudjuk, hogy mitől, de nagyon nehézkessé válik a mozgás a hátunkba belenyugvás fájdalom miatt. Egy biztos, bármi is az ok, igencsak megnehezíti mindennapjainkat, ha nem tudunk szabadon mozogni. Gondoljunk csak a cipőnk bekötésére vagy az öltözködésre.

És mi ilyenkor a megoldás? A legtöbben megpróbálják a fájdalmat elmulasztani fájdalomcsillapító gyógyszerrel, krémmel vagy esetleg tapasszal. Azzal azonban csak kevesen foglalkoznak, hogy mi lehet a fájdalom kiváltó oka, mert hogy nem minden esetben csak egy rossz mozdulatról van szó. A hátfájának számtalan oka lehet. Elsősorban a gerinc problémájának gondoljuk, pedig lehet belső szervi probléma is, sőt lehet hogy nagyon komoly dologról van szó, mert például a hát közepébe sugárzó fájdalom szívinfarktus jele is lehet.

A fájdalomcsillapítás fontos, de nem szabad a problémát ezzel lezárni. Utána kell járni a kiváltó oknak, hiszen ha azt nem kezeljük, újra és újra jelentkezni fog a fájdalom egyre elviselhetetlenebb formában.

Ha gerinc eredetű a probléma, mindenképpen érdemes gyógytornász véleményét is kikérni, mert ő rengeteg a mindennapokra vonatkozó hasznos tanáccsal tudja ellátni a beteget. Nem is gondolná az ember, de az is fontos, hogy ki milyen cipőt hord, milyen széken ül a munkahelyén vagy éppen milyen matracon alszik. Odafigyeléssel és időben megkezdett tornával sok esetben elkerülhető, hogy a helyzet súyosabb legyen vagy éppen hogy ne maradjon más, mint a műtéti beavatkozás.

Vannak olyan szituációk, amikor elviselhetetlen a fájdalom. Ekkor érdemes rögtön orvoshoz fordulni, mert ő könnyen megszabadíthatja beteget a kínoktól. A fájdalomcsillapító injekció azonban ebben az esetben sem a végleges, inkább csak átmeneti megoldás.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipoglikémia

A hipoglikémia a vércukorszint leesését jelenti. Ha a vércukorszint 3,3 mmol/l alá esik, akkor beszélünk …

Hozzászólás