Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / A megújuló energia titka!

A megújuló energia titka!

A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, melyekből energia nyerhető ki, és amely akár naponta többször ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül újratermelődik. A megújuló energia felhasználásával a környezet nem károsodik. Szemben a nem megújuló energiaforrásokkal pl: kőszén, kőolaj, földgáz használatával, nem okoznak olyan halmozódó káros hatásokat, mint az üvegházhatás, a levegőszennyezés. A szél- és napenergia-technológiák alkalmazása lehetőséget ad arra is, hogy az ember saját maga állítsa elő az otthonában használt villamos energiájának, üzemanyagának és vizének egy részét, vagy akár teljes mértékben.
A legfontosabb megújuló energiaforrások a következőek:
Napenergia, napkollektor, szélenergia, biomassza, bioetanol, biodiesel, illetve vízenergia.
Most lássuk ezeket részletesebben:
Napenergia: előnye: ha már egy napenergia hasznosító szerkezet telepítve van, maga az energia ingyenes.
Hátránya is azonban van, mégpedig a következő: A napenergia időbeli eloszlása és intenzitása csak korlátozott mértékben tervezhető előre, jobban nyáron használható.
Napkollektor:
A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát.
Szélenergia: Nagyon praktikus, olcsó és rendkívül gazdaságos eljárás. A szélenergia megújuló energiafajta, amelynek termelése környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben nő a világban, főleg Európában. A szélenergia kitermelésének modern formája a szélturbina lapátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá. Ennél sokkal öregebb technológia a szélmalom, amelyben a szélenergia csak mechanikus szerkezetet működtetett és fizikai munkát végzett, mint a gabonaőrlés, vagy a vízpumpálás.
Biomassza: kifejezés alatt tágabb értelemben a földön lévő összes élő tömeget értjük. A mai elterjedt jelentése: hasznosítható növények, termés, melléktermékek, növényi és állati hulladékok.
Biodiesel: A biodízel növényi olajokból vagy állati zsírokból előállított észter alapú bioüzemanyag dízelmotorok számára, ami önmagában, fosszilis hajtóanyag helyettesítéseként, vagy azzal keverve annak pótanyagaként használható.
Érdemes tehát a lehetőségeinknek megfelelő energiaforrást felhasználnunk ez által óvjuk környezetünket és egészségesebb környezetben is élhetünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Földenergia nekünk

A megújuló energiaforrások közül az egyik a geotermikus energia, amely a Föld belső hőjéből származó …

Hozzászólás