Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Jelzáloghitel

Jelzáloghitel

Klasszikus esetben a jelzálogfedezet beépítetlen, vagy felépítménnyel rendelkező telekingatlan. Természetesen ahhoz, hogy az adott ingatlan szerepelhessen a fedezetek között bizonyos alapvető kritériumoknak meg kell feleljen.

Az alábbi tényezőket kell ismernie a banknak:

  • Az ingatlan tényleges tulajdoni helyzete,
  • Az adott ingatlan potenciális forgalmi értéke és piaci ára,
  • Az értékesítés várható költsége, annak rizikója,
  • Az adott ingatlanpiacon az érték és árviszonyok trendjei.

Az ipari és kereskedelmi ingatlanok esetében a fent említett kritériumok a fedezeti érték meghatározásánál viszonylag egyértelműen értelmezhetőek. A mezőgazdasági ingatlanok esetében több probléma merül fel. A földnek évtizedeken keresztül nem volt valós értéke és a forgalma, illetve a forgalmazáshoz szükséges piaci intézmények a mai napig kialakulatlanok. A jelzálog fedezetbe vonható egyéb ingatlanok piaca jellemzően korlátozott, így az értékmeghatározása bizonytalanabb.
A mezőgazdasági termelők, a földtulajdonosok körében jogosan vetődik fel az igény, hogy a mezőgazdasági művelésre alkalmas termőföld is megjelenhessen a fedezetek között. Erre természetesen akkor van mód, ha a termőföldnek is meghatározó a piaca és forgalmi értéke.
Az országban a mezőgazdasági termelés szervezeti keretei az elmúlt években radikálisan átalakultak. A kárpótlás eredményeként sok új földtulajdonos jelent meg, akik körül több mint tízezer kifejezetten a piacra termel. Az agrár ágazatban ez a réteg a potenciális, hosszú távú ügyfele lehet a bankoknak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply