Kezdőlap / Trendi témák / Jó megoldás az őszinteség?

Jó megoldás az őszinteség?

A hírességek botrányaival, válásaival szerelmi életével tele van a bulvársajtó, hiszen az emberek kíváncsiak ezekre. Bezzeg a saját titkainkat féltve őrizzük. Bizonyára mindenkinek vannak olyan titkai, melyeket jobb ha nem oszt meg senkivel. De melyiket fecseghetjük ki, és melyiket tartsuk meg magunknak?
Súlyos lelki problémákat okozhat, ha valaki magába fojtja szörnyű élményeit, emlékeit – állítja a pszichológusok nagy része. Néhányan viszont azt vallják, hogy a titok éppoly fontos az ember számára, mint a levegő vagy az étel, az ő értelmezésükben ez a szellemi függetlenség ismérve.
S bár gyermekünket mindig őszinteségre neveljük, arra, hogy mindig, mindenről számoljanak be nekünk, mi mégis sokszor féligazságokkal elégítjük ki társunk, barátaink vagy ismerőseink kíváncsiságát.
Ha az igazság bevallása inkább árt a kapcsolatnak, mint használ, esetleg sérti a másik érzékenységét, akkor jobb hallgatni, azaz elhallgatni a kényes dolgokat. Ernest Hemingwaynek volt egy találó mondása ezzel kapcsolatban: „A hazugság megöli a szerelmet. De csak az őszinteség öli meg igazán.”
Titkok és kegyes hazugságok mindenkinek az életében vannak – és ez így rendjén is van. Egyes helyzetek nem igénylik a teljes őszinteséget, sőt elhallgatással vagy az igazság apró módosításával sok konfliktus elkerülhető. Ám nem mindegy, milyen témában hallgatjuk el a teljes igazságot. Füllenteni olyan dolgokban érdemes, amelyeken a másik nem tud változtatni, a lényegi dolgokban azonban fontos az őszinteség.
A nőket pletykásnak tarják, amiben van némi igazság. Aktívabb társasági életet élnek, mint a férfiak, beszélgetéseik során jobban megnyílnak. A kitárulkozással, féltve őrzött, legbelsőbb titkaik elmesélésével megkönnyebbülnek: amint elmondják, nem nyomja többé a lelküket. Ám ezzel utat nyitnak a pletykának, hiszen a titok súlya ettől kezdve már a bizalmasuk vállát nyomja, s csak idő kérdése, a másik mikor szabadul meg ettől a tehertől. Erre a jelenségre is van egy nagyon jó idézet Arthur Schopenhauertől: „Tanácsosabb, ha azzal mutatja ki eszét az ember, amit elhallgat, mint azzal, amit elmond.”

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A téli depresszió

Sok ember a világon úgy él, hogy mikor elérkezik a május és a meleg évszaka …

Leave a Reply