Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Joghurt készítése otthon

Joghurt készítése otthon

A joghurt nagyon fontos táplálék. Tápanyaga révén a beiktatása a fogyókúrázók, a gyerekek, az idősek az étrendjében nagyon fontos.
Az egészen friss joghurt enyhíti a székrekedést, az egy-két napos magas savtartalmú pedig jó szolgálatot tesz a hasmenés megállításában.
Joghurt elkészítése otthon nagyon egyszerű. Előnye a boltival szemben, hogy kedvünkre, saját ízlésünk szerint ízesíthetjük, és mindig van otthon friss joghurtunk. Váratlan vendég esetén szép poharakba, kelyhekbe tálalva garantáltan sikerünk lesz.
A házi joghurt készítése:
Egy liter tejet felforralunk, és kb. 45 fokra lehűtjük. Ezután következik a tej beoltása. Ehhez vehetünk joghurtot vagy kefirt. Amennyiben kefirt használunk a beoltáshoz az általunk készített joghurt kevésbé lesz savanyú, mintha joghurttal készült volna. A beoltáshoz használt anyagot mindig kóstoljuk meg, mert majd elkészült joghurt is hasonló ízű lesz. Akkor lesz jó a joghurtunk, ha hozzá nem túl öreg, de legalább egy napos anyagot teszünk.
A langyosra hűlt tejbe beleteszünk 1 dl joghurtot vagy kefirt és átöntjük egy megfelelő nagyságú edénybe. Ez az edény akkora legyen, hogy maradjon hely a később hozzáadandó az ízesítőknek, és gyümölcsöknek is.
Amennyiben lehetséges az joghurtos edényt kb. 45 fokon tartsuk, és 2-3 óra múlva már fogyasztható is. Az érlelendő joghurtot langyos sütőbe is tehetjük (a lángot zárjuk el, vagy a sütőt kapcsoljuk ki), így biztosítani tudjuk a 45 fokos hőmérsékletet.
A beoltott langyos tejet termoszba is érlelhetjük. A termosz kiválóan tárolja a hőt.
Amint „megérett” a joghurt összekeverhetjük az ízesítőkkel és a gyümölcsökkel, és lefedve hagyjuk kihűlni.
A kihűlt joghurtot hűtőszekrénybe tároljuk, itt 2-3 napig is eláll.
Tálaláskor a joghurtot mindig jó hidegen kínáljuk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás