Kezdőlap / Étel és ital / A habzóborok készítése

A habzóborok készítése

Elég sokan szeretik a pezsgőt. Legtöbbször neves ünnepeken szokták fogyasztani, mint például születésnap, névnap, esküvő, ballagás, szilveszter. De azt kevesen tudják, hogy hogyan is készül.
Mert nagyon érdekes, hogy sokáig habzik a pezsgő. A pezsgőben és az üdítőitalokban a habot és a buborékokat az erjedés és a borkészítés során melléktermékként képződő szén-dioxidnak köszönhetjük.
Nos, a különféle habzóborokat, így például a pezsgőt is a közönséges borhoz hasonlóan állítják elő, majd lehűtik, átszűrik és megtisztítják minden szilárd anyagtól. A további feldolgozás első lépése egy újabb erjesztés. A borhoz 1-3 százaléknyi élesztőt és körülbelül 2% cukrot kevernek, majd 1-2 hónapig pihentetik, ez alatt az élesztő a cukrot alkohollá és szén-dioxiddá bontja. Ez a folyamat szobahőmérsékleten zajlik. Az első erjesztés során a szén-dioxid elszökik a levegőbe. A második erjesztésre viszont a palackban kerül sor, ahonnan a szén-dioxid nem szökhet el, így a nyomás az üvegben egyre nő, és a bor habzóborrá alakul át.
Igazi pezsgőt kizárólag a franciaországi Champagne területén készítenek. Az eljárás során az egy évvel korábban palackozott borokat 45 fokos szögben lefelé döntik, így az élesztősejtek a dugó körül telepszenek meg. Ezután az üvegek nyakát lefagyasztják, a dugót kihúzzák, és az erjedés során keletkezett szén-dioxid nagy nyomása kirepíti a fagyott élesztődugót. A palackot borral, cukoroldattal töltik fel, mielőtt újra bedugaszolnák. Az üveg belsejében ezután még további erjedés mehet végbe.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ananász

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos évelő növény a broméliafélék, ananászfélék családjába tartozik. Levelei lándzsa alakúak, …

Hozzászólás