Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Jökulsárlon az elbüvölő gleccser

Jökulsárlon az elbüvölő gleccser

Jökulsárlon szó szerint azt jelenti: gleccser lagúnában (Jörkull- gleccser, Lon –lagúna). Abban az időben, a mikor az első telepesek megérkeztek Izlandra, a gleccser nyelve (Breidamerkurjökull) még 20 km-el arrébb volt jelenlegi helyétől. 1200 körül az éghajlat erősen elkezdett lehűlni, és az 1600-1900-as évekre egy „kis jégkorszak” alakult ki.
A bekövetkező meleg időszak 1920-tól 1965-ig a Breidamerkurjokull gleccserben nagy változásokat okozott.
Ez nagyon gyorsan visszavonult miközben 190m mélyen hagyott egy lagúnát, , és a jeges morénák több kilométert fedtek fel a lagúna mindkét oldalán. Mérete 1998-ra 15km²-re nőtt. Egy 2002-es James Bond film (Die Another Day) BMW-s üldözési jelenetét is itt forgatták.
A Breidamerkurjökull gleccser fehér sapkája az egész lagúnát és a jéghegyeket is uralja.
Jökulsárlónt csak egy rövid és keskeny földnyelv választja el a tengertől, és félő, hogy az óceán egyik öblévé válik. Az időjárás mérsékelt, de nem árt magunkkal hozni egy vízhatlan télikabátot, és egy vízálló cipőt. Mivel hideg, szeles és esős lehet az idő, téli ruházat ajánlott.
Mint minden természeti látnivalók Izlandon, itt sincs belépő. A közlekedés meglehetősen egyszerű, mivel Jokulsarlon jelentős körgyűrű mentén fekszik, és könnyen megközelíthető.
Bérelhetünk autót is Reykjavíkban, de a gépkocsi kölcsönzés elég drága Izlandon (150$ naponta egy Suzuki SUV ).Érdemesebb autóbusszal közlekedni.
Magánál a lagúnánál nincs szálláslehetőség, de a környéken több szálló is van. Például 60km-re keletre Höfn-nél.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Izraeli út első állomásai

Ha közvetlen repülővel szeretnénk Izraelbe utazni, első állomásunk Tel- Aviv. Ez a város a modern …

Leave a Reply