Kezdőlap / Állatok / Macska / Karomkoptatás

Karomkoptatás

A macskák veleszületett szokása a karom élesítés, a kaparás. A szabadban tartott macska kint, a természetben le tudja koptatni a karmait. Általában a fák törzsét karmolja, így hagyja “üzeneteit”, a környék többi macskáinak, mint egy szagnyomokként hogy mikor járt ott. A lakásban tartott macska azonban a bútorok, kárpitok tapéták legnagyobb ellensége lehet, ha nem figyelünk rá és nem szerzünk be neki kaparófát, amit nyugodtan kaparhat. A macska körme is folyamatosan nő, ezért koptatnia kell, mert túlnőhetnek, s megfelelő időnként le is hullanak. A macska ösztönösen tudja, hogy a karmait meg kell “dolgoztatni”, így keres magának olyan tárgyat, ahol ezt megteheti. Ha nincs saját kaparó eszköze akkor előszeretettel kaparja a fotelek karfáit, vagy a szőnyeget. A macskánkat neveljük a kaparófa használatára. Napjainkban sokféle nagyságú és fajtájú karom koptatót lehet kapni.
.A karomkoptató lehet gyárilag előállított, de akár házilag készített farönk is. házilag készített kaparófa egy vastag kötéllel befont farönk, vagy a falra felerősített szőnyeg darab vagy háncs is lehet.. A házilag készített kaparó eszközök hátránya lehet, hogy a szemetel. A legalkalmasabb a direkt erre a célra kapható a sisal kötéllel bevont karomkoptató. Ha lehetőséget biztosítunk a macskának a körmei koptatására akkor megóvhatjuk bútorainkat. Ha azonban nincs rá lehetőség, akkor a karmokat másképpen kordában tartani. A karmok végét le is vághatjuk, arra azonban figyelni kell, hogy csak az áttetsző végeket csípjük le, nehogy
megsértsük a karomban levő ereket és az idegeket. Mert ha ezeket megsértjük, az nagyon fájdalmas, és akár vérzést is okozhat.
Ezért ha úgy döntünk, hogy a macska körmét le kell vágni azt bízzuk szakemberre, vagy az állatorvosra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás