Kiégés

A kiégés vagy más néven burnout egy olyan állapot, amikor az egyén – aki egyébként máskor motivált, érzelemgazdag személyiség – telítődik az őt naponta érő problémákkal. Ilyenkor elveszti céltudatosságát, energiáját, összességében egy általános negatív állapot jellemzi. A kiégés a tartós kimerültség állapota.
A burnout szindrómát először a segítő foglalkozásúak körében diagnosztizálták (orvos, szociális munkás, lelkész) azonban sok más foglakozási területen dolgozó is érintett.
A kiégés súlyosabb esetben testi és pszichés betegségek kialakulásához vezethet, mely nemcsak a munkánkra, hanem az egész életvitelünkre is negatív hatással van.
Érdemes tehát foglalkozni vele, megelőzni ill. kezelni.

A kiégés mérésére szakszerű tesztek készültek, melyeket szakemberektől szerezhetünk be. (Az internetes források nem minden esetben megbízhatóak.) Az alábbi tünetek segítségével önmagunkon is felismerhetjük a kezdődő burnout szindrómát. Ha ezek közül több is tartósan fennáll, érdemes utána járni az okoknak.

A kiégés tünetei
Magatartási tünetek: ingerlékenység; elszigetelődés; kóros táplálkozási szokások; gyógyszer-, alkohol-, drogfüggőség.
Emocionális tünetek: tartós sikertelenség, kudarc érzése; gyakori lelkiismeret furdalás, bűntudat; merev, zárt gondolkodás; önbizalom-, önértékelés csökkenése; általános szorongás; pesszimizmus; türelem-, tolerancia csökkenése; közöny, apátia; gyors hangulatváltozások.
Mentális tünetek: koncentráció gyengülése; szellemi teljesítőképesség csökkenése; negatív beállítódás a munkával, az emberekkel, az élettel szemben.
Testi tünetek: krónikus fáradtság, kimerültség; alvászavarok; gyakori fejfájás, izomfájdalmak (nyak, váll, hát izmai); gyomorbántalmak, emésztési zavarok; szexuális élet zavarai; szívritmuszavar; vérnyomás-problémák.

A burnout kezelése természetesen sokkal nehezebb és időigényesebb, mint a megelőzés. Már az életvitelünk apró változtatásaival is sokat tehetünk az ellen, hogy elkerüljük a munkahelyi kiégést.

A megelőzés lehetőségei
Egyéni szintű lehetőségek: egészséges étkezés, megfelelő alvásritmus betartása; fizikai állóképesség növelése, testedzés; helyes időgazdálkodás megtanulása; pozitív gondolkodás; relaxációs technikák megismerése, gyakorlása; reális cél kijelölése; változatosság a munkában; prioritások felállítása; humor; nem-et mondás megtanulása (a számunkra megterhelő, képességeinket meghaladó feladatokra mondjunk nemet!); annak tudatosítása, hogy a munka csak egy része az életünknek.
Szervezetei szintű lehetőségek: szakmai konzultáció, szupervízió; a megterhelő munka szakaszolása, szabadidő beiktatása; motiváló munkahelyi légkör, szép munkakörnyezet kialakítása; munkafeltételek javítása; tréningek szervezése; stb.
Ha a kiégés már jelen van többnyire szakember (szupervízor) segítsége szükséges az eredményes kezeléshez. Végső esetben változtassunk munkahelyet. Életünk csak egy van…

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a mentáltréning?

A mentáltréning a „mentális” és a „tréning” fogalmakból áll. A tréningezés arra irányul, hogy jobb …

Leave a Reply