Kezdőlap / Társadalom / Házasság / Kihűlt házasság után (közben) új szerelem

Kihűlt házasság után (közben) új szerelem

Normális és gyakori motívum egy új szerelem házasságban élőknél is. Az ember képes többször, illetve több partnert őszintén szeretni. Házasságban – mondja Ellis – a szerelem rendszerint egy-két év alatt elmúlik, így a házastársak nyitottá válnak egy új szerelemre. Ami aztán vagy válásra és új házasságra vezet, vagy párhuzamosan létezik a házassággal. Hasonlóképpen érthető a külső kapcsolatlétesítés, ha a házastárs mint szexuális partner valamilyen okból tartósan nem áll rendelkezésre.
Egészségtelen, neurotikus motívumok viszont a következők :
– Erősen csökkent kudarctűrő képesség motiválja a külső nemi kapcsolatot, ha valaki nem bírja elviselni a viszonylag jó házasságban is gyakran előforduló kisebb konfliktusokat, nézeteltéréseket, és problémamentes kapcsolatot keres. Természetesen hamarosan a házasságon kívüli kapcsolatában is talál valami „kibírhatatlant”.
– Ellenségeskedés, gyűlölet, bosszúvágy. Vannak, akik irreális igényeik folytán csalódottnak érzik magukat, elégedetlenek a házastársukkal, haragszanak rá, és meg akarják büntetni. A „harmadikat” pusztán eszközként használják ennek érdekében.
– Önleértékelés. Egyesek túl magas követelményeket állítanak önmagukkal szemben a házasságban, s mivel ezeknek nem tudnak megfelelni, más partnert keresnek, akik mellett „elengedhetik magukat”. Az ilyen „rangon aluli” kapcsolatot viszont sohasem tudják megbocsátani maguknak.
– Önérzet-megtámasztás. Sok neurotikusnak labilis önértékelése folytán szüksége van arra, hogy újabb és újabb hódításokat könyvelhessen el.
– Menekülés. Akik valamilyen pszichés fogyatékosságuk folytán nem tudnak nyíltan szembenézni személyes vagy házassági problémáikkal, azok esetleg a látszólag könnyebb utat választják: szexuális kalandba menekülnek. Pl. üres, céltalan, tartalmatlan az életük, s így akarnak megfeledkezni róla.
– Szexuális zavarok. Frigid nők és impotens férfiak hajlamosak azt hinni, hogy nem bennük, hanem a házastársukban van a hiba, és a megoldás, a kiút csakis egy másik partner lehet. A zavarok mélyebb okai azonban így feltáratlanul maradnak, és a partnerváltoztatás legfeljebb átmeneti javulást eredményez.
– Extázis-szükséglet. A házasságon kívüli szexuális élmények hajszolása a narkomániához (pl. alkoholizmus) hasonló szenvedéllyé válhat, aminek az eredete rendszerint a menekülés, a különböző neurotikus komplexusok.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás