Kezdőlap / Állatok / Kinkajou, avagy a farksodró

Kinkajou, avagy a farksodró

A farksodró, más néven kinkajou (latin nevén Potos flavus) ugyanabba az családba tartozik, mint a mosómedve és a vörös panda: a mosómedvefélékébe. Ennek ellenére inkább úgy néz ki és úgy viselkedik, mint egy kis majom. Mézmedveként is ismert, ezt az elnevezést puha világosbarna színű bundájáról kapta. Természetes élőhelye a Mexikótól Brazíliáig terjedő esőerdő övezete, de világszerte tartják állatkertekben és otthon házi kedvencként.
Ideje nagy részét a fák tetején tölti, egyik ágról a másikra ugrálva. Testhossza 41-57 centiméter. Farka nagyjából ugyanennyi, segítségével tud a fákon függeszkedni, de a majmokkal ellentétben nem tudja vele az ennivalót felvenni. Súlya 2 és 5 kilogramm között változik.

Étrendje virágok nektárjából, gyümölcsökből, virágokból áll, de időnként rovarokat és kisebb békákat is megfog és megeszik éles fogai segítségével.
Mivel a farksodró éjszakai állat, nappal alszik – kis mancsával eltakarva a szemét -, és éjjel keres élelmet.
Egész évben párosodhat, vemhessége körülbelül 115 napig tart, és két vagy több utódot hoz világra.
Várható élettartamuk fogságban 20-25 év. A rekordot egy honolului állatkert farksodrója tartja, aki 40 évet élt.

Nem veszélyeztetett állat, időnként bundája és húsa miatt vadásszák is. Sokan házi kedvencként tartják otthon, mivel játékos állatok, ám néha láthatólag ok nélkül támadóvá válik (éjszakai életmódja miatt például nem biztos, hogy mindig jó néven veszi a nappali játékot). Nem szabad elfelejtenünk, hogy elsősorban vad és nem háziállatok.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás