Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Koleszterin és az étkezés

Koleszterin és az étkezés

Ha már kiderült, hogy a koleszterin szint magasabb az egészséges határértéknél akkor a gyógyszeres kezelés mellett az életmód változtatással is sokat tehetünk a koleszterin szint csökkentésére. Elsősorban a egészséges táplálkozással valamint több testmozgás és bizonyos élvezeti cikkekről való lemondással.
Fontos növényi rostban gazdag táplálkozás, mivel a rostok megkötik a táplálkozás során bekerült zsírokat majd a széklettel a megkötött zsírok eltávoznak a szervezetből. Ezek a fontos rostok főleg a hüvelyesekben, a gyümölcsökben és a gabonafélékben (zab, árpa) található meg. Jó élettani hatása van még a diónak. Ezeknek a növényeknek napi fogyasztása ajánlott. A régi időkben sokan az állati eredetű zsírokkal főztek és sütöttek. Napjainkban már bizonyított, hogy a hidegen sajtolt növényi olajok. Sokkal egészségesebbek ezek közé tartozik az olívaolaj, napraforgó olaj és a kukorica olaj. A vér rossz koleszterin szintjét csökkentik ezeknek a használata.
Nagyon egészséges az emberi szervezet számára a foghagyma fogyasztás. Rendszeres fogyasztása jó hatással van az érfalakra csökkenti a káros LDL koleszterin szintet a vérben valamint vérnyomáscsökkentő hatása is ismert.
A vér koleszterin szintjének csökkentésében ajánlott fogyasztani édesvízi és tengeri halakat.
Olyan élelmiszereket is ajánlott fogyasztani melyeknek magas a B-vitamin tartalma hisz ennek a vitamin fajtának fontos szerepe van a anyagcserében és védik a májat. Másik kettő fontos vitamin az E és a C-vitamin melyeknek a vérkeringésre van lényeges hatásuk.
Ma divatos Q10 koenzim is javítja a vérkeringést és csökkenti a koleszterin szintet.

Természetesen, ha vannak jó élelmiszerek vannak rosszak is. Ezek az étel típusok kerülendőek az étkezések során, mert magas a telített zsírtartalmuk. Ilyenek a péksütemények, sütemények, zsír, tejtermékek különösen a sajtok. Nem ajánlott az alkohol és a cukros italok fogyasztása.
Ezek az élelmiszerek felelősek az elhízásért is amely a koleszterinszintre is kihat.

Egy tévhit szerint a tojás negatív hatással a van a koleszterinre, de napjainkban már bizonyították, hogy magas a fehérje tartalma ami élettanilag fontos és a tojás sárgája jó zsírokat tartalmaz. A tojásban fontos ásványi anyagok és vitaminok is megtalálhatók melyekre a szervezetnek szüksége van.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adipositas

Jelentése elhájasodás, elhízás, kóros zsírfelrakódás. Az elhízást manapság az un. testtömeg index segítségével állapítják meg. …

Leave a Reply