Kezdőlap / Kopaszodás / Kopaszság okai és hogyan kezelhető

Kopaszság okai és hogyan kezelhető

Mi okozza a kopaszságot és hajhullást?
A genetikai okai a hajhullásnak

Egyikünknek sincsenek génjeink, amik a kopaszságot és a hajhullást okozzák, de a hormonjaink változnak a korunkkal, és ez az, ami a kopaszodást okozza. Ez a hormonszint változástokozhatják gének, de ez nem azt jelenti, hogy van egy génünk, ami azt mondja:”Jól van itt az ideje, hogy kopaszságot okozzak. Szabaduljunk meg ettől a hajtól!”
Ugyanakkor az idő előtti hajhullást feltehetően gének okozzák.
Két a hajhullást kutató tudós 2005-ös felfedezései szerint, az idő előtti hajhullásban szenvedő férfiak ezt a hajlamukat az anyai nagyapjuktól öröklik, mivel a gén a hajvesztést okozza, az X kromoszómán hordozzák.
A két tudós 2008-ban felfedezték, hogy a 20as kromoszóma-amit akár az anyától, akár az apától örökölhető-szintén tartalmaz egy gént, ami okozhat korai hajhullást. A 20. kromoszómán található génnel a fiú kopaszsága az apjáéra hasonlít.
Természetesen, sok minden más okozhat hajhullást és még legalább ennyi kopaszodást. Ezeket lejjebb tárgyalom, de a hormonok által okozott hajhullás a legelterjedtebbek mind a nők, mind a férfiak körében.
A hajhullás természetesen, lehet a kopaszodás kezdete, de a valóság az, hogy mindenkinek hullik a haja MINDEN nap, szóval ha a megszokottnál több hajat találunk a fésűnkben, vagy a lefolyó környékén ne pánikoljon!

Az átmeneti hajhullás kialakulhat stressztől, gyógyszerektől, vitaminoktól, vagy hormonális változásoktól, addig a korai kopaszodás egy örökletes állapottól, amit tudományos nevén Androgenetic alopeciának neveznek, vagy a hajhagymákban történt károsodás is okozhatja.
Habár a modernkori nézetek szerint, ami mindig is genetikai hajhullásnak vagy kopaszságnak gondoltak, azt ma már hormonálisnak kell tekinteni- és amint a hajhullás okai hormonálisak, az azonnal gyógyítható.
A megfigyeléseink a hajhullással kapcsolatban ezért változnak, ahogy a tudásunk növekszik az okaival kapcsolatban. A tudomány kiterjesztette a tudásunkat a hajhullásról és a kopaszságról, ezért ha kopaszodni kezdünk, vagy már azok vagyunk, vagy hajunk egy része kihullott, ma már tehetünk valamit ellene. Megállíthatjuk a hajhullást vagy akár újra növeszthetjük hajunkat.
Hatások, amik hajhullást okoznak és mennyire gyógyíthatóak az egyes fajtái a kopaszságnak
1. A kor okozhat hajhullást és kopaszságot, a hormonokra kifejtett hatása és a gyöngülő immunrendszer miatt. Ez a fajta hajvesztés visszafordítható, hajhullás elleni szerekkel és a hormon probléma kezelésével. Habár a hormonok okozhatnak hajhullást állandósult formában is, mivel egyes hajhagymáink elhalhatnak korunk előrehaladtával. Ez a fajta hajhullás nem fordítható vissza. Azoknak, akiket érdekelnek a statisztikák, a férfiak 40%-ának van jelentős hajhullása vagy részleges kopaszsága, mielőtt a 40-es éveikbe lépnek.
2. Betegség is okozhat hajhullást. Hogy kiemeljek néhányat,a fejbőri fertőzések,a tífusz és a skarlát okozhatnak ilyen jellegű hajvesztést. Ez a kopaszság a visszájára fordul, amint a betegség elmúlik, várhatóan a kihullott haj nagy része visszanő.
3. Genetika is okozhat kopaszodást, bár ez elenyésző és gyakran nem visszafordítható.
4. Az életmód is okozhat bizonyos esetekben kopaszságot, ilyen a szegényes étrend vagy a szűk fonatban hordott haj. Ez a kopaszság gyakran visszafordítható, de ez nagyban függ attól, hogy mi okozta. Például a szoros fonatok károsíthatják a skalpot és a hajhagymákat, ebben az esetben a haj visszanövesztése szinte lehetetlen.
5. Környezeti tényezők, mint a maró hatású gázok, szennyeződések. Az, hogy vissza nő-e a haj itt is attól függ, hogy mi okozta a hullását. Általános szabályként vehető, hogyha a hajhagymák nem sérültek, akkor a haj visszanőhet.
6. Gyógyszerek és kezelések is okozhatnak kopaszságot. A legismertebb hajhullást okozó kezelés egyike a kemoterápia. Legtöbbször a haj magától visszanő.
7. Hajápoló szerek is okozhatnak kopaszságot. Minél több vegyszert tartalmaz, annál nagyobb a veszély erre. Itt is mint, minden esetben, ha a hajhagymák nem sérülnek a visszanövés lehetséges és valószínű.
8. Gombás fertőzések vagy daganatok a fejbőrön is okozhatnak kopaszságot. Ezek könnyen kezelhetők gyógyszerekkel, bár sokáig tarthat- hetekbe vagy hónapokba-amíg a gyógyszerek kifejtik hatásukat és a haj teljesen visszanő.
9. És a fentebb már említett hormonháztartásban végbemenő változások is okozhatnak hajhullást.
Mindenképpen konzultáljon orvosával a kopaszság kezelésének módjáról. És ne feledje a haj visszanövése időbe telik!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Őszi lombhullatás

Őszi lombhullatás… én csak így hívom, amikor átvitt értelemben több hajam marad a fésűben vagy …

Hozzászólás