Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / A leggyakoribb allergiás megbetegedések

A leggyakoribb allergiás megbetegedések

A szénanátha esetén, mely érintheti a szemet és a fület is, az orr eldugul, folyni kezd, a beteg tüsszög. A panaszos gyakran orrhangú, csak a száján át veszi a levegőt. Némely embernek télen – nyáron vannak szénanátha szerű panaszai.

Az asztmás roham kiváltó oka leggyakrabban valamilyen allergiás reakció, hideg vagy száraz levegő, erős szagok, nevetés, sóhajtás, stressz, heves érzelmek, testmozgás stb. Jellegzetes tünete a hörgőgörcs. Az asztma előfordulási gyakorisága a fejlett és fejlődő országokban folyamatosan emelkedik, az asztmás megbetegedések száma a fejlett országokban nagyobb a szennyezett környezet miatt.
Ma a Földön legalább 150 millió asztmás beteg él. Egy allergiára hajlamos egyénnél az asztma kialakulását elsősorban az öröklött gének határozzák meg. A dohányzó anyák gyermekei és a lakásban dohányfüstnek kitett csecsemők között nemcsak az alsó légúti fertőzések, hanem az asztma hörghurut is korábban és súlyosabban formában jelentkezik. Az ilyen betegségben szenvedő betegek közelében tilos a dohányzás!

A kötőhártya – gyulladás jellemzői: könnyezés, a szem viszketése, a szemhéj duzzanata, érzékeny a fényre. A kötőhártya – gyulladás az esetek 80 százalékában szezonális jellegű. A betegség kezelésében első helyen áll az adott allergén eltüntetése.
Ha a belélegzés útján a nyálkahártyára olyan anyagok jutnak, amelyekre szervezetünk érzékeny, akkor panaszaink az inhalatív allergiára utalnak. Ilyen anyagok közül a legismertebb a virágpor, vagyis a pollen. Ez a növények hím – szaporító anyaga. Értelemszerűen addig okoznak panaszokat az embereknél, míg nagy számban a levegőben megtalálhatóak- virágzás idején. Minden egyes növény pollenszemcsék millióit szórja a levegőbe. Egy tő parlagfű egy év alatt 60 ezer magot is termelhet, melyek a talajban maradva akár 30 évig is csíraképesek maradnak. A hetvenes években a parlagfű pollen okozta allergiát speciális amerikai problémának tartották. Az elmúlt néhány évtizedben azonban óriási fordulat történt. Az Amerikából behurcolt parlagfűféle, az Ambrosia artemisifolia Európa számos pontján robbanásszerűen elszaporodott és komoly problémát okoz.

Az inhalatív allergének szezonja:

 • január – atka (fertőző betegségek),
 • február – fa, virágpor, atka
 • március – fa
 • április – fa
 • május – fű, fa
 • június – fű
 • július – fű, gyom
 • augusztus  gyom,parlagfű,penészgomba
 • szeptember – gyom, parlagfű, penészgomba, atka
 • október – parlagfű, penészgomba, atka
 • november – atka, fertőző betegségek
 • december – atka, fertőző betegségek

Közismert szintén a háziporatka allergizáló hatása. Nem maga az élőlény okoz panaszokat, hanem az elporló testanyagai és különösen a széklete. Ezt a finom port beszippantva az orrba – nátha, a tüdő mélyébe jutva – asztmás fulladás jöhet létre. Ilyen fulladást okoznak még a penészgombák levegőbe kerülő szaporítótestei is. De ilyen hatása van még az állati szőröknek, különösen a macskaszőrnek, de tudni kell, hogy az állatok váladékai bizonyítottan okozhatnak panaszokat az allergiás embereknek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply