Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Egyéb allergiás betegségek

Egyéb allergiás betegségek

Az élelmiszer – allergiának igen változatosak a tünetei. A legnyilvánvalóbbak a gyomor és bélrendszeri panaszok: a hányinger, a hányás és a hasmenés. Az ételek a bőrtünetek közül csalánkiütést, ekcémát is okozhatnak. Az allergiás reakció során a nyelv és az ajkak megduzzadnak és gyakran a beteg egész testét csalánkiütés lepi el. De ételektől asztmás nehézlégzés is kialakulhat. Manapság az orvosok úgy vélik, hogy az élelmiszer – allergiának számos más fizikai és pszichológiai következménye is lehet. Olyan tüneteket is tulajdonítottak az élelmiszer – allergiának, mint a depresszió, a szorongás, gyerekek kóros mozgékonysága, olykor migrén is kapcsolatba hozható vele, bár ilyenkor nem allergiás reakcióról van szó.
A hasfájás tipikusan allergiás probléma. Leggyakoribb formáját egy enzim hiánya okozza. Ebben az esetben a tejben levő értékes szénhidrátot, a tejcukrot nem tudja a beteg megemészteni a hasító enzim, a laktáz hiánya miatt. Ez természetesen nem allergiás kórkép, de a tünetek hasonlósága miatt meg kell említeni. Azonban tipikus allergiás probléma a tehéntej – fehérje okozta hasmenés. Legsúlyosabb formája, amikor a bélpanaszok bélvérzésig fokozódnak.
Szintén a nem jellegzetes allergiás betegségek közé tartozik a lisztérzékenység, vagyis cöliáka. Kezelés szempontjából a diéta a meghatározó, azaz a betegséget okozó anyagot tudatosan kerülni kell.

A méh – és darázscsípésre, a rá érzékeny emberekben, általános szervezeti reakció alakul ki, melynek tünetei a gyengeség, ájulás, fulladás, duzzanat, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel. Ahhoz, hogy kiderüljön, valaki allergiás – e méh – vagy darázscsípésre, nem kell az összes tünetet produkálni. Elég például csak az, hogy testszerte kiütéses lesz. Szélsőséges súlyossági határok között – néhány csaláncsípéstől az életveszélyes anaphilaxiás reakcióig – jelentkezhetnek a gyógyszerallergia tünetei.
A leggyakrabban allergiát okozó gyógyszer a penicillin. Ritka például az erythromycin – allergia.
Az allergia legsúlyosabb, de szerencsére igen ritka megnyilvánulása az anafilaxia.
Ilyenkor a légutak nyálkahártyája megduzzad és elzárja a légutakat, a vérnyomás hirtelen leesik, úgynevezett anafilaxiás sokk alakul ki. Ez életveszélyes állapot, de a beteg pillanatokon belül jobban lesz, ha adrenalin – injekciót kap.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás