Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Vámpír vagy nem?- a napallergia

Vámpír vagy nem?- a napallergia

A vámpírok vért isznak, koporsóban alszanak, és nem mehetnek a napra. De mindenki, aki a sötétben rejtőzik, vámpír lenne? Bármilyen hihetetlen, vagy kiábrándító, de nem feltétlen. Előfordulhat, hogy egy kevésbé ismert betegségben szenved, a napallergiában.

De mi is ez a betegség?

A napallergiának több fajtája és fokozata van. Sokszor az emberek összekeverik a fényérzékenységgel, amit bármilyen fényforrás kiválthat és a bőrnek csak azt a részét irritálja, amit az adott fény ér. Ez azt jeleni, hogy akár tv nézés közben is tapasztalhat kellemetlen, viszkető érzést a bőrén, ha a tv éppen valamilyen káros sugarat bocsát ki. Ezzel szemben a napallergia csak a nappal szemben reagál ilyen érzékenyen, apró hólyagok, csalánkiütés jelenik meg a bőrön. Ezek nagyon viszketnek, és kellemetlenek, de zárt térben gyorsan elmúlnak. A tünetek minden olyan testrészen előjöhetnek, amit a nap csak ritkán ér. Ezek lehetnek a nyak, mellkas, kar felső része, has, hát, stb.

A napallergiásoknak ajánlott a tűző nap kerülése és legalább 50es fényvédőszerek használata. A legtöbb embernek elmúlnak a tünetei miután bőrük hozzászokott a napfényhez, ezért ezek a tünetek általában csak a tavaszi hónapokban kínozzák viselőjüket. Erős napallergiával küzdőknek nincs ilyen szerencséjük, nekik akár egy perc napon töltött idő is csúnya hólyagokat, és égési sérülésre emlékeztető sebeket okoz. Nekik a lehető legkevesebb időt kell napon tölteniük, és akkor is olyan ruhában, ami minden testrészét befed. Ebben az igen súlyos és alig ismert betegségben szenvedő emberek egész életüket a zárt térben töltik, és csak este mennek az utcára. Talán innen jöhettek egyes vámpíros találgatások.

Mik válthatják ki a napallergiát?
Erre a kérdésre még a tudósok sem tudnak biztos választ adni. Annyi biztos, hogy egyre több ilyen esettel találkozni. Valószínűleg ez egy életmódunkból fakadó betegség. Az egyre több vegyi anyag, amivel érintkezünk, a környezetszennyezés, és a globális problémák, mint az ózon réteg elvékonyodása, mind-mind a betegség erősítői lehetnek. A gyerekkori leégések, érzékeny bőr, sőt egyes gyógyszerek is kiválthatnak tartós vagy átmeneti napallergiát.

Szóval, ha legközelebb egy sötétben bujkáló, melegben is nyakig beöltözött emberrel találkozunk, ne kapjuk egyből magunk elé az ezüstkeresztet és a hagymafűzért. Hiszen legtöbbször nem egy újabb Edwarddal találkoztunk, hanem csak egy igen ritka betegségben szenvedő, egyszerű, halandó emberrel.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás